Opinia cetăţenilor

Începând din 1973, Comisia Europeană monitorizează opinia publică din statele membre prin intermediul sondajelor. O parte din sondajele Eurobarometru Traducerile linkului anterior English (en) au analizat atitudinea cetăţenilor faţă de potenţialele riscuri asociate câmpurilor electromagnetice.

Potrivit unui sondaj Eurobarometrupdf efectuat în 2007, numărul de respondenţi care s-au arătat „îngrijoraţi” în legătură cu potenţialele riscuri asociate câmpurilor electromagnetice era aproape egal cu numărul celor care nu manifestau o astfel de îngrijorare. Cu toţii au fost însă de acord că autorităţile naţionale ar putea să ia mai multe măsuri pentru a evita aceste riscuri şi pentru a informa publicul.

Pentru a monitoriza evoluţia percepţiei cetăţenilor, UE a solicitat un nou sondaj în 2010pdf (+anexepdf). Acesta indică o scădere a numărului de persoane îngrijorate (de la 48% la 46%) şi reafirmă convingerea publicului cu privire la măsurile pe care ar trebui să le ia autorităţile naţionale. Cifrele reflectă aceleaşi aşteptări cu privire la acţiunile Comisiei Europene (circa jumătate din respondenţi).