Az állampolgárok véleménye

1973 óta az Európai Bizottság az Európai Unió állampolgárai között végzett felmérések segítségével nyomon követi a közvélemény alakulását a tagállamokban. Ezen Eurobarometer-felmérések Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) keretében a polgároknak az elektromágneses mezők okozta lehetséges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos véleményét is vizsgálták.

Az elektormágneses mezők esetleges egészségügyi kockázataira vonatkozó egyik 2007-es Eurobarometer-felméréspdf során a megkérdezettek között nagyjából fele-fele arányban voltak az "aggódók" és a "nem aggódók" - mindenesetre az európai állampolgárok legnagyobb része úgy érezte, hogy a nemzeti hatóságoknak többet kellene tenniük az elektromágneses mezők okozta esetleges egészségügyi kockázatok megelőzése és a közvélemény tájékoztatása terén.

Egy 2010-es nyomon követő Eurobarometer-felméréspdf (+ mellékletekpdf) szerint valamelyest csökkent ugyan az aggódók száma (48% helyett 46%), de a felmérés azt is kimutatta, hogy a legtöbb európai állampolgár még mindig nem érzi megfelelőnek a nemzeti hatóságoknak az elektromágneses mezők okozta esetleges egészségügyi kockázatok megelőzése és a közvélemény tájékoztatása terén végzett munkáját. Az Európai Bizottság által megkérdezettek majdnem fele ugyanezt a választ adta.