Politika

E-zdravje:

  • pomeni orodja in storitve, ki z uporabo informacijskih in komunikacijskih tehnologij omogočajo boljšo preventivo, diagnostiko, zdravljenje, spremljanje in upravljanje;
  • omogoča boljšo dostopnost kakovostnih zdravstvenih storitev in večjo učinkovitost zdravstvenega sektorja;
  • obsega izmenjavo informacij in podatkov med bolniki in izvajalci zdravstvenih storitev, bolnišnicami, zdravstvenimi delavci in zdravstvenimi informacijskimi omrežji; elektronske kartoteke; storitve telemedicine; prenosne naprave za spremljanje bolnikov, programsko opremo za načrtovanje operacij, uporabo operacijskih robotov in pionirske raziskave (Virtualni fiziološki človek).

Cilji EU:

  • izboljšati zdravje državljanov: z uporabo orodij e-zdravje omogočiti dostopnost informacij, ki rešujejo življenja – po potrebi tudi med državami;
  • izboljšati kakovost in dostopnost zdravstvenega varstva: z vključitvijo e-zdravja v zdravstveno politiko in s koordinacijo političnih, finančnih in tehnoloških strategij držav EU;
  • uveljaviti e-zdravje kot učinkovito, uporabniku prijazno in splošno razširjeno storitev: s sodelovanjem zdravstvenih delavcev in bolnikov pri strategiji, zasnovi in izvedbi.

Strategija za enotni digitalni trg

Evropska komisija je sprejela strategijo za enotni digitalni trg v Evropipdf, s katero želi razširiti svoboščine enotnega trga EU še na digitalno področje in tako spodbuditi gospodarsko rast in zaposlovanje v EU. Strategija zadeva tudi področje telemedicine in e-zdravja ter pomeni nov korak v uveljavljanju interoperabilnosti in standardov teh digitalnih tehnologij v splošno korist pacientov, zdravstvenih delavcev, zdravstvenih sistemov in panoge.

Direktiva o uveljavljanju pravic bolnikov pri čezmejnem zdravstvenem varstvu

Na podlagi člena 14 Direktive 2011/24/EU je bila vzpostavljena prostovoljna mreža nacionalnih organov, pristojnih za e-zdravje. Ta mreža e-zdravja Seznam prevodov predhodne povezave English (en) bo pripravila smernice za e-zdravje in si bo prizadevala izboljšati interoperabilnost elektronskih zdravstvenih sistemov ter stalnost, varnost in kakovost zdravstvenega varstva.

Politični okvir

Najpomembnejši dokumenti Seznam prevodov predhodne povezave English (en) o e-zdravju

Podporni ukrepi

Podpora projektom e-zdravja Seznam prevodov predhodne povezave български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

Informacije o zdravju

Javnozdravstveni portal EU