Szakpolitika

A kábítószerrel való visszaélés az Európai Unióban és azon kívül egyaránt az egyik legsúlyosabb egészségügyi és társadalmi probléma. A kábítószerrel való visszaélések száma már nem növekszik, azonban még mindig 6500-8500 ember hal meg évente kábítószerhasználat következtében.

Kábítószer-ellenes politika és az uniós jogszabályok

A Lisszaboni Szerződés 168. cikkepdf értelmében, az Unió fellépése a népegészségügyi helyzet javítására, a fizikai és mentális megbetegedések és betegségek megelőzésére, és az emberek testi és szellemi egészségét fenyegető veszélyek okainak megelőzésére irányul.

Az Európai Unió kiegészíti a tagállamok fellépését a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos egészségkárosodás csökkentése érdekében, beleértve a felvilágosítást és a megelőzést is.

Az Európai Unió kábítószer-ellenes stratégiája

Az Európai Unió 2005 és 2012 közötti időszakra vonatkozó kábítószer-ellenes stratégiájapdf megelőzéssel és a kábítószerhasználat visszaszorításával igyekszik védeni az emberek egészségét és erősíteni a társadalmi kohéziót. A középpontjában a kábítószerrel kapcsolatos politika két fő vetülete - a kereslet és a kínálat csökkentése - áll, és három keresztmetszeti témakörrel foglalkozik: koordináció, nemzetközi együttműködés és felvilágosítás, kutatás és értékelés.

Cselekvési tervek

Az Európai Unió 2009 és 2012 közötti időszakra vonatkozó kábítószer-ellenes cselekvési tervepdf nagyratörő célokat tűz ki, és 72 cselekvési területet határoz meg az illegális kábítószer-használat és az ebből eredő társadalmi és egészségügyi problémák jelentős mértékű csökkentése céljából.

Tanácsadás az Európai Unió országainak

Egyik kábítószerfüggőségre vonatkozó ajánlásában (2003), az Európai Unió Tanácsa azt javasolta a tagállamoknak, hogy a kábítószerhasználathoz köthető halálesetek és egészségkárosodás visszaszorítása érdekében dolgozzanak ki kábítószerrel összefüggő károk megelőzésére szolgáló stratégiákat.

A Bizottság 2007-ben kiadta az ajánlás végrehajtásáról szóló jelentésétpdf.

Átfogó megközelítés

Az Európai Unió ajánlása, startégiája és cselekvési tervei integrált, multidiszciplináris és kiegyensúlyozott megközelítést alkalmaznak a kábítószerek iránti kereslet és kínálat csökkentése céljából. Elsősorban a következőket veszik figyelembe:

• a kábítószerfogyasztás különböző formáinak (pl. a kombinált kábítószer-fogyasztás) különböző kockázati szintjeit

• a kábítószer-fogyasztók életkorát és egyéb jellemzőket

• a Bizottságnak az ifjúság egészségének megőrzését célzó kezdeményezését Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .