Uniós laboratóriumi együttműködés

A pandémiás influenzához hasonló veszélyek több országot is érinthetnek. A kórokozók kimutatása és diagnosztizálása érdekében uniós szintű intézkedésekre van szükség. Ilyen esetekben az uniós laboratóriumoknak együtt kell működniük, hogy sikerüljön felmérni a veszélyeket és hatékonyan kezelni az egészségügyi kockázatokat.

Emberi kórokozókkal foglalkozó referencialaboratóriumok

Számos uniós országban működnek konkrét kórokozókra szakosodott „nemzeti referencialaboratóriumok”, amelyek e feladatra a konkrét tevékenységi területükön elért kiváló munkájuk alapján lettek kiválasztva. E laboratóriumok magas szintű felügyeleti és diagnosztizálási tevékenységet végeznek számos emberi kórokozó (pl. emberi megbetegedést okozó vírusok és baktériumok) tekintetében.

Az EU szerepe

Az EU segít a tagállamoknak nemzeti laboratóriumi kapacitásuk megerősítésében. Feladatául tűzte ki emellett azt is, hogy megvizsgálja annak módjait, hogyan segíthető elő az uniós szintű hálózatépítés az emberi kórokozókat vizsgáló tagállami laboratóriumok között.

A Bizottság, a fertőző betegségek járványügyi felügyeletének és ellenőrzésének európai uniós hálózata Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) , az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), valamint az Egészség- és Fogyasztóügyi Végrehajtó Ügynökség szorosan együttműködik a tagállami kormányokkal, hogy fokozzák a fertőző betegségek európai szintű felügyeletét.

Az EU Egészségügyi Biztonsági Bizottsága is elősegíti a laboratóriumok közötti együttműködés és hálózatépítés javítását.

További információkért lásd: A Bizottság és az ECDC állásfoglalása az emberi kórokozókkal foglalkozó laboratóriumokról (2011) Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)

Projektek

A 2003–2008 Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) és 2008–2013 Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) egészségügyi programok:

  • prioritásként határozták meg a polgárok javuló egészségügyi biztonságát
  • együttműködésre szólították fel az uniós tagállamok laboratóriumait a diagnosztizálás terén
  • megfogalmazták, hogy támogatni kell azokat a laboratóriumokat, amelyek tevékenységei kapcsolódnak a referencialaboratóriumok hálózatának létrehozására irányuló uniós erőfeszítésekhez

Az ECDC és az Egészség- és Fogyasztóügyi Végrehajtó Ügynökség számos uniós szintű projektet Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) támogat, hozzájárulva így az európai laboratóriumi együttműködés és kapacitásépítés Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) megerősítéséhez.

Gyakorlatok

A Bizottság konkrét laboratóriumi tevékenyésgek kapcsán gyakorlatokat szervez, hogy javítsa az általános felkészültséget Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) és a működési kapacitás építését Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) .

Hálózatépítés

A közegészségügyi hatóságok konkrét egészségügyi területeken számos laboratóriumi együttműködési hálózatot Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) hoztak létre, amelyek uniós szinten vagy bizonyos tagállamok között működnek.

A hálózatok lehetővé teszik a gyors információcserét, illetve az egészségügyi veszélyek nyomon követését és diagnosztizálását.