Μεταδοτικές ασθένειες

Διασφάλιση υγειονομικής ασφάλειας

Endocrine disruptors

Biocides

Επιδημία δάγκειου πυρετού στη Μαδέρα: συμβουλές υγείας για τους ταξιδιώτες

Δάγκειος πυρετόςΑπό τις αρχές Οκτωβρίου 2012, έχουν αναφερθεί κρούσματα δάγκειου πυρετού ανάμεσα στους κατοίκους της αυτόνομης περιφέρειας της Μαδέρας (Πορτογαλία) και επισκέπτες της νήσου. Ο δάγκειος πυρετός προκαλείται από έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται από ένα είδος κουνουπιού που τσιμπά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της νήσου Μαδέρας πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας για να αποφεύγουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα μέτρα προστασίας πρέπει να εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι Υγειονομικές Αρχές της Πορτογαλίας έχουν εκδώσει οδηγίες για τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων συνιστά στους ταξιδιώτες να ζητήσουν ιατρική συμβουλή αν εντός 21 ημερών από την επίσκεψή τους στη Μαδέρα παρουσιάσουν συμπτώματα παρόμοια με τα συμπτώματα της γρίπης, όπως οξύ πονοκέφαλο, πόνο στα μάτια, μυϊκό πόνο ή πόνο στις αρθρώσεις και εξανθήματα.

Επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας παρέχονται στους ιστότοπους του ΕΚΠΕΝ, της πορτογαλικής Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και του Ινστιτούτου Διαχείρισης Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων, IP – Αυτόνομη Περιφέρεια της Μαδέρας.