Заразни болести

Endocrine disruptors

Biocides

Тропическа треска (денге) в Мадейра – Здравни съвети за пътуващите

ДенгеОт началото на октомври 2012 г. има информация за случаи на заразяване с тропическа треска на жители и посетители на остров Мадейра, автономен регион на Португалия. Тропическата треска (денге) се причинява от вирус, предаван от комари, които летят през деня. Съветваме жителите и посетителите на остров Мадейра да предприемат индивидуални мерки за защита, за да избегнат ухапванията от комари. Средствата за защита трябва да се използват през целия ден. Португалските здравни органи публикуваха съвети за жителите и посетителите  на острова.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) препоръчва на пътуващите, които в рамките на 21 дена след като са посетили Мадейра усещат симптоми подобни на тези при грип или остро главоболие, болка зад очите, болки в мускулите или ставите или обрив, да потърсят медицинска помощ.

Актуална информация за развитието на епидемията можете да намерите на уебсайтовете на ECDC, Португалската генерална дирекция по здравеопазване и Института за управление на здравни и социални въпроси на автономен регион Мадейра.