Éghajlatváltozás

Endocrine disruptors

Biocides

Szélsőséges időjárás

Bár kutatási adatok csak kis számban állnak rendelkezésünkre, az eddig közzétett bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a szélsőséges időjárás súlyos és tartós hatással lehet az egészségünkre.

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló bizottsági fehér könyv több, a Bizottság és a tagországok kormányai által foganatosítandó ellenintézkedést határoz meg, többek között a következők tekintetében:

  • szélsőséges időjárási jelenségek nyomon követésére és előrejelzésére szolgáló eszközök kifejlesztése
  • az egészségre gyakorolt hatásokmodellezése
  • a szélsőséges időjárással kapcsolatos egészségügyi cselekvési tervek beépítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó nemzeti stratégiákba

Hőhullámok

A hőhullámok Európában  (például 2003-ban) sokaknál – leginkább az időseknél, a krónikus betegségben szenvedőknél és az elszigeteltségben elők esetében – rosszullétet és/vagy halált okozhatnak.

Az Európai Unió által finanszírozott legfontosabb projekt az EuroHEAT, volt, amelynek keretében felmérték a hőség egészségügyi hatásait az Európai városokban, és meghatározták, hogyan lehetne javítani az egészségügyi rendszerek felkészültségén és reakcióképességén.

Árvíz

Az árvízek  jelentik az egyik leggyakoribb éghajlati kockázatot, amelyek többszörösen is veszélyeztetik az egészséget, mégis kevés kutatást végeztek e területen, mint ahogy azzal kapcsolatban is, hogy a népesség leginkább veszélyeztetett része és az egészségügyi rendszerek hogyan reagálnak a veszélyekre.

Lehűlések

A hideg időjárás  több halálos áldozatot szedhet mint a hőség (szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve stroke következtében), bár a hőhullámok a közelmúltban nagyobb médiavisszhangot kaptak.

Az influenzára érzékeny emberek, a társadalom alsóbb rétegeihez tartozók, illetve a szegényebb országok a leginkább veszélyeztetettek e tekintetben.