Fenomene meteo extreme

Deşi cercetarea în acest domeniu este limitată, datele ştiinţifice publicate până în prezent indică faptul că fenomenele meteorologice extreme ar putea avea efecte grave, de lungă durată, asupra sănătăţii.

Cartea albă privind adaptarea la schimbările climaticepdf prezintă o serie de măsuri care trebuie aplicate de către Comisie şi guvernele statelor membre. Printre acestea se numără:

  • dezvoltarea unor instrumente pentru monitorizarea şi prevenirea fenomenelor meteo extreme şi a efectelor acestora
  • simularea impactului condiţiilor climaterice asupra sănătăţii
  • integrarea în strategiile naţionale de adaptare la schimbările climatice a planurilor de acţiune în domeniul sănătăţii prevăzute pentru condiţii meteo extreme.

Valuri de căldură

Valurile de căldură Traducerile linkului anterior English (en) din Europa, precum cel înregistrat în 2003, afectează sănătatea şi/sau ameninţă viaţa a numeroase persoane, mai ales a cetăţenilor vârstnici, bolnavi cronic sau izolaţi.

Principalul proiect finanţat de UE a fost EuroHEAT. Acesta a cuantificat efectele căldurii extreme asupra sănătăţii în diferite oraşe europene şi a identificat o serie de măsuri de îmbunătăţire a gradului de pregătire şi a capacităţii de reacţie a sistemelor de sănătate.

Inundaţii

Inundaţiile Traducerile linkului anterior English (en) , unul dintre cele mai des întâlnite fenomene extreme, reprezintă un factor de risc pentru sănătate. Din păcate, există prea puţine studii privind inundaţiile şi modul în care reacţionează categoriile vulnerabile ale populaţiei şi sistemele medicale.

Valuri de frig

Deşi valurile de căldură s-au aflat în atenţia presei mai mult decât valurile de frig Traducerile linkului anterior English (en) , acestea din urmă pot cauza şi mai multe decese (în urma accidentelor vasculare şi a bolilor cardiovasculare şi respiratorii).

Persoanele care trăiesc în condiţii de sărăcie şi bolnavii de gripă sunt cei mai expuşi acestor riscuri.