Organi

Življenje bolnikov, ki čakajo na presaditev, je pogosto odvisno od razpoložljivosti darovanih organov. Presaditve organov so postale rutinski poseg, omejuje jih le pomanjkanje organov.

Evropska komisija je v sporočilu o darovanju in presaditvah organovpdf iz leta 2007 in v oceni učinka Seznam prevodov predhodne povezave English (en) navedla glavne naloge politike v zvezi z darovanjem in presaditvami organov. Med njimi so:

  • skrb za kakovost in varnost darovanih človeških organov,
  • večja razpoložljivost organov,
  • učinkovitost in dostopnost sistemov za presaditve organov v Evropski uniji.

Javno posvetovanje je pokazalo, da uživajo pobude EU na tem področju široko podporo.

Evropska komisija je decembra 2008 sprejela predlog direktivepdf, v katerem je določila zahteve glede kakovosti in varnosti človeških organov, namenjenih presaditvi, ter akcijski načrtpdf(251 KB) Seznam prevodov predhodne povezave български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv) , ki naj bi izboljšal sodelovanje med državami članicami.

Evropski parlament in Svet sta direktivo o kakovosti in varnosti človeških organov, namenjenih presaditvi sprejela 7. julija 2010 (glej popravek direktive). Po direktivi morajo vse države članice imenovati pristojne organe, odobriti dejavnost centrov za pridobivanje in transplantacijo, vzpostaviti sistem za sledljivost organov in poročati o hujših neželenih reakcijah in dogodkih. Direktiva vsebuje tudi zahteve v zvezi z varnim prevozom organov in podatki o vsakem darovalcu in organu. Države članice morajo določbe direktive prenesti v svojo zakonodajo do 27. avgusta 2012.

Uporaba v medicini Seznam prevodov predhodne povezave English (en)

Zakonodaja in priporočila Seznam prevodov predhodne povezave English (en)

Izvajanje Seznam prevodov predhodne povezave English (en)

Organizacije in interesne skupine Seznam prevodov predhodne povezave English (en)