Emberi szervek

Szervátültetésre váró betegek esetében gyakran élet és halál kérdése, hogy rendelkezésre állnak-e megfelelő szervdonorok. Mivel maga a szervátültetés mára mindennapos eljárássá vált, a szervátültetések számát leginkább csak a szervek hiánya korlátozza.

A Bizottság 2007-ben elfogadott szervadományozásról és szervátültetésről szóló közleményepdf, és az elvégzett hatásvizsgálat Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) meghatározta a szervadományozással és szervátültetéssel kapcsolatos legfontosabb szakpolitikai kihívásokat. Ezek a következők:

  • az emberi szervek minőségének és biztonságának biztosítása
  • a rendelkezésre álló szervek számának növelése
  • az Európai Unióban működő transzplantációs rendszerek hatékonyságának és elérhetőségének növelése

Egy nyilvános konzultáció kimutatta, hogy a területet érintő uniós kezdeményezés széles támogatottságot élvez.

2008 decemberében a Bizottság irányelvjavaslatotpdf fogadott el, amely megállapítja az átültetésre szánt emberi szervekre vonatkozó minőségi és biztonsági követelményeket, és meghatározza a tagállamok közötti együttműködés javításáról szóló cselekvési tervetpdf(251 KB) Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) .

Az átültetésre szánt emberi szervekre vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokról szóló irányelvet az Európai Parlament és a Tanács 2010. július 7-én fogadta el. (Lásd a helyesbítést az irányelvhez) Az irányelv előírja a tagállamok számára, hogy jelöljék ki a szervkivételt és -átültetést végző központok és tevékenységek engedélyezéséért, a nyomon követhetőséget biztosító rendszerekért, valamint a káros események és szövődmények bejelentéséért felelős illetékes hatóságokat. Az irányelv meghatározza a szervek biztonságos szállítására, valamint a donor és a szerv adatainak meghatározására vonatkozó előírásokat is. A tagállamok 2012. augusztus 27-ig átültetik az irányelv követelményeit.

Gyógyászati alkalmazások Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)

Jogszabályok és iránymutatások Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)  

Végrehajtás/tevékenységek Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)

Szervezetek és érdekvédelmi csoportok Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en)