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To the European Commission 

RESPONSE TO CONSULTATION DOCUMENT: COMMUNITY ACTION ON 
HEALTH SERVICES  

The Postgraduate Medical Education and Training Board (PMETB) welcomes the opportunity 
to comment on the Commission’s consultation document, Community action on health 
services.  

First of all, I should explain that PMETB is the Competent Authority responsible for 
postgraduate medical education and training in the UK. Our business has two overarching 
themes: the establishment and maintenance of standards in postgraduate medical education and 
training and the certification of doctors, who have trained in the UK and overseas, for entry to 
the Specialist and General Practitioner Registers. PMETB works closely with its sister 
Competent Authority, the General Medical Council (GMC) which holds the medical registers 
and which has a duty to ensure doctors’ fitness to practise.   

The consultation document raises important issues about the structures and mechanisms 
underpinning the freedom of movement within the EEA in the context of both patient choice 
and the temporary and permanent movement of health professionals between Member States to 
provide patient services. There are three themes, related to patient safety, that we would like to 
highlight in response to the questions posed. 

Question 2 What specific legal clarification and what practical information is required by 
whom to enable safe, high-quality and efficient cross-border health care?  

In the UK, PMETB and the GMC have a statutory duty to cooperate and do so on a number of 
levels. For example both organisations have well established arrangements which ensure that 
the status, probity and fitness to practise details of doctors applying for entry to the Specialist 
Register can be verified. Clearly, this is an important safeguard for both the service and 
patients. The exchange of information is, in our view, equally important both on a national and 
international level, in the context of free movement across Europe and particularly in light of 
the relaxation of provisions in the European Directive 2005/36/EC which permits doctors to 
provide temporary or occasional medical services without the requirement for registration with 
the host member state. To this end, PMETB would like to see enshrined in European 
legislation, a statutory duty of cooperation applicable to Competent Authorities of all member 
states, to ensure the exchange of information about doctors where there may, for example, be 
concerns about competence or fitness to practise.      



Question 3: Which issues (e.g. clinical oversight, financial responsibility) should be the 
responsibility of the authorities of which country? Are these different from different kinds of 
cross-border health care? 

As paragraph 3.15 of the consultation document states, the free movement of health 
professionals is addressed in Community legislation – Directive 2005/36/EC on the recognition 
of professional qualifications. Essentially, the new Directive provides for EU nationals 
established in another European State to visit the UK and provide specialist or GP services on a 
temporary or occasional basis without first being registered with the GMC.  

We understand that a doctor intending to do this for the first time must provide the GMC with 
only basic details: the services to be provided, the period(s) covered, and the indemnity 
arrangements they have in force. Doctors who comply with this will be entitled to be registered 
with “automatic temporary registration” as a visiting EEA practitioner for periods to be 
determined by the GMC. There is no requirement for a test or standards applied for those 
granted temporary General Practitioner (GP) or Specialist status.  

Currently, in the UK, it is a legal requirement for a doctor to be on the Specialist or GP 
Registers, held by the GMC, before they are eligible for appointment to a substantive or 
honorary NHS consultant post or can work as a GP. PMETB is concerned that the relaxations 
reflected in the Directive could undermine the purpose of the GP and Specialist Registers in 
that the new arrangements may imply that doctors affected by the changes are of a certain 
standard in their specialty when this might not be the case. We therefore share the concern 
expressed by other UK regulators (contained in the response from AURE and in earlier 
representations made through the Department of Health) that the new arrangements, without 
appropriate registration or authorisation by the authorities in the host state, present an 
unacceptable risk to patient safety. PMETB and the GMC will ensure that adequate steps are 
taken to ensure that potential problems presented by the new provisions are minimised. 
Nevertheless, we remain concerned that the changes, geared to increasing flexibility in the 
freedom of movement of labour, represent a dilution in the safeguards which have historically 
underpinned the movement of medical professionals.      

Question  6  Are there further issues to be addressed in the specific context of health services 
regarding movement of health professionals or establishment of healthcare providers not 
already addressed by Community legislation?  

In tandem with other Competent Authorities in the UK, PMETB has concerns about the current 
arrangements in the EU which do not allow the language skills of health professionals, wishing 
to move from one EEA country to practise in another, to be tested by the host employing 
country. In our view, this represents a fundamental weakness in the regulatory framework and 
one which, again, has the potential to undermine patient safety.  

To illustrate, one of the prerequisites of any practising doctor must be their ability to 
communicate effectively with patients and colleagues in the process of diagnosis, seeking 
consent to and the delivery of treatment and ensuring continuity of care. Misunderstandings 
attributable to language barriers will inevitably, in certain cases, endanger or delay the 
effective and safe delivery of care.  

Whilst employers have a responsibility for determining the most suitable candidate for a 
particular job, assessing an individual’s language proficiency should not, as it does currently, 
fall to them. The issue is more pertinent to the regulatory framework and safe practice. It is our 
view, therefore, that European legislation should be amended to allow Competent Authorities 



across Europe to establish, at the point of registration, that a professional has the level of 
language proficiency necessary to practise safely. Action in this respect is long overdue.    

I hope these comments are helpful. 

Yours faithfully  

Mark Dexter  
Head of Policy  
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