Szakpolitika

Az antimikrobás szereket (pl. antibiotikumokat) 70 éve használják a gyógyászatban. Ezen anyagoknak köszönhetően jelentősen csökkent a fertőző betegségek okozta halálesetek száma. E szerek túlzott és helytelen alkalmazása miatt azonban számos mikroorganizmus ellenállóvá vált az antibiotikus kezeléssel szemben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint az antimikrobás rezisztencia évente 25 000 halálesetet okoz és figyelembe véve az egészségügyi kiadásokat, valamint a termelékenység kiesését, több mint 1,5 milliárd euróba kerül.

A helyzet azért is nagyon súlyos, mert az antimikrobás hatóanyagok a modern orvostudomány alapvető eszközei. Számos műtéti beavatkozást lehetetlen lenne nélkülük végrehajtani.

Cselekvési terv az antimikrobás rezisztencia ellen

A Bizottság 2011-ben cselekvési tervet tett közzé az antimikrobiális rezisztenciából származó növekvő kockázatok megakadályozásárapdf. A dokumentum 12 intézkedést vázol fel, amelyet az uniós tagállamoknak kellene végrehajtaniuk, emellett pedig feltérképezi azt a hét területet, ahol a legsürgősebb intézkedésekre van szükség. A közlemény szerint:

  • biztosítani kell, hogy az antimikrobás szereket emberekben és állatokban is egyaránt megfelelően használják
  • meg kell előzni a mikrobiális fertőzéseket és elterjedésüket
  • új, hatékony antimikrobás szereket vagy alternatív kezelési módokat kell kifejleszteni
  • a rezisztencia kockázatának csökkentése érdekében együtt kell működni a nemzetközi partnerekkel
  • javítani kell az embereknek és az állatoknak szánt gyógyszerek nyomon követését és ellenőrzését
  • segíteni kell a kutatást és az innovációt
  • javítani kell a tájékoztatást, az oktatást és képzést

Támogatás

A Bizottság egészségügyi programján keresztül számos projektet finanszíroz az antimikrobás rezisztencia Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) kapcsán, illetve nyomon követi a rezisztenca kockázatát. Ebben az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság segíti.

Az antimikrobás rezisztenciával foglalkozó transzatlanti munkacsoport Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) 2011-ben ajánlásokat tett közzé az Egyesüt Államok és az EU közötti együttműködésrőlpdf.