Szakpolitika

Az antimikrobiális szerek, pl. az antibiotikumok 70 éve vannak jelen a gyógyászatban. Használatuknak köszönhetően drasztikusan csökkent a fertőző betegségek okozta halálesetek száma. Túlzott és helytelen alkalmazásuk miatt ugyanakkor számos mikroorganizmus ellenállóvá vált velük szemben.

2011. évi adatok szerint évente 25 000 ember hal meg az Európai Unióban rezisztens baktériumok által okozott fertőzések következtében. Az egészségügyi kiadások megnövekedése és a termelékenység csökkenése következtében a gyógyszerrezisztens fertőzések költségvonzata becslések szerint eléri az évi 1,5 milliárd eurót.

A helyzet súlyosságát fokozza, hogy az antimikrobiális szerek ma már elengedhetetlen kellékei a modern orvostudománynak. Számos műtéti beavatkozást lehetetlen lenne nélkülük végrehajtani.

Cselekvési terv az antimikrobiális rezisztencia ellen

Az antimikrobiális rezisztencia elleni eredményes fellépéshez holisztikus, multiszektorális megközelítésre van szükség, mely több különböző ágazaton átível (példaként említhető a humángyógyászat, az állatgyógyászat, a kutatás, az állattenyésztés, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a kereskedelem és a kommunikációs ágazat). Csak akkor tudjuk a rezisztencia terjedését megakadályozni és az antibiotikumok hatékonyságát megőrizni, ha mindezeken a területeken egyidejűleg tevékenyen fellépünk.

Az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem nem lesz eredményes a tagállamok és az összes érdekelt fél, köztük az orvosok és más egészségügyi dolgozók, a gyógyszerészek, az állatorvosok, valamint a lakosság szerepvállalása és elkötelezettsége nélkül.

 A Bizottság 2011-ben cselekvési tervet dolgozott ki az antimikrobiális rezisztenciából származó növekvő kockázatok megakadályozásárapdf. A dokumentum 12, az uniós tagországokkal közösen végrehajtandó intézkedést vázol fel, és meghatározza azokat a területeket – szám szerint hetet –, ahol a legsürgősebben kell intézkedni. A közlemény szerint a legsürgetőbb intézkedések a következők:

  • biztosítani kell, hogy az antimikrobiális szereket az emberek és az állatok gyógyítása során egyaránt megfelelően alkalmazzák;
  • meg kell előzni a mikrobiális fertőzéseket és elterjedésüket;
  • új, hatékony antimikrobiális szereket, illetve alternatív kezelési módokat kell kifejleszteni;
  • az antimikrobiális rezisztencia terjedési kockázatának csökkentése érdekében együtt kell működni a nemzetközi partnerekkel;
  • javítani kell a nyomon követést és a felügyeletet a humán orvoslásban és az állatgyógyászatban;
  • elő kell mozdítani a kutatást és az innovációt;
  • javítani kell a tájékoztatást, az oktatást és képzést.

A Bizottság részletes ütemtervet állított össze a cselekvési tervben felvázolt 12 intézkedés végrehajtására vonatkozóan Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) , melyben egyebek mellett az operatív célkitűzéseket, valamint a konkrét tevékenységeket és határidőket is rögzítette. A cselekvési terv végrehajtásáról 2015 februárjában eredményjelentés Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) készült, mely áttekintést ad arról, hol tartanak az antimikrobiális rezisztencia felszámolását szolgáló intézkedések.

Az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság elő kívánja segíteni, hogy a már bevált módszereket a jelenleginél jóval szélesebb körben alkalmazzák. További célja, hogy támogassa a tagállamokat a rezisztencia továbbterjedésének feltartóztatásáért és az antibiotikumok mikrobiális fertőzések elleni hatékonyságának megőrzéséért vívott küzdelemben. Ezek a törekvések egyúttal az európai betegbiztonság javításáhozpdf(837 KB) Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) is hozzájárulnak.

Támogatás

Egészségügyi programja és kutatási programjai keretében a Bizottság több projektet is finanszíroz az antimikrobiális rezisztencia leküzdése érdekében Az előző linken elérhető szöveg fordításai български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) . Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság és az Európai Gyógyszerügynökség egyaránt részt vesz az antimikrobiális rezisztencia felügyeletét és az antimikrobiális rezisztenciával összefüggő kockázatok alakulásának nyomon követését célzó tevékenységekben.

Az Európai Antibiotikumnap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által szervezett európai egészségügyi kezdeményezés, mely az antibiotikumok körültekintő alkalmazását népszerűsítő tagállami kampányok számára hivatott platformot és támogatást biztosítani. A november 18-án megrendezett eseménysorozat az évek során globális jelentőségű kezdeményezéssé nőtte ki magát, melyhez számos érdekelt fél és sok EU-n kívüli ország csatlakozott partnerként, összhangban a Bizottság közös egészségügyi megközelítés elnevezésű koncepciójával.

Nemzetközi együttműködés

Az antimikrobiális rezisztencia globális fenyegetést jelent, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy nemzetközi együttműködés valósuljon meg az ellene irányuló küzdelem terén. A 2009-ben, a svéd elnökség alatt megalakult antimikrobiális rezisztenciával foglalkozó munkacsoport Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) 2011-ben ajánlásokat tett közzé azt illetően, hogyan kellene alakítani az Egyesült Államok és az EU közötti együttműködést a jövőbenpdf. 2014-ben napvilágot látott a munkacsoport által elért előrehaladást összegző első eredményjelentés.
A Bizottság olyan nemzetközi szervezetekkel (az Egészségügyi Világszervezettel, az Állategészségügyi Világszervezettel, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel) is együttműködik, melyek globális szintű kezdeményezéseket indítottak az antimikrobiális rezisztencia felszámolása érdekében.