EU:n toimet

Mikrobilääkkeitä, esimerkiksi antibiootteja, on ollut käytössä 70 vuotta. Sinä aikana ne ovat huomattavasti vähentäneet kuolleisuutta tartuntatauteihin. Kuitenkin mikrobilääkkeiden väärä ja liiallinen käyttö on aiheuttanut sen, että monet mikro-organismit ovat tulleet niille vastustuskykyisiksi.

Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) arvion mukaan mikrobilääkeresistenssi aiheuttaa vuosittain 25 000 kuolemantapausta ja yli 1,5 miljardin euron kustannukset terveydenhuoltomenoina ja tuottavuuden menetyksinä.

Tilanne on vakava, koska mikrobilääkkeistä on tullut olennainen osa nykyaikaista lääketiedettä. Monia sairauksia ei voida parantaa eikä kirurgisia toimenpiteitä tehdä ilman niitä.

Toimintasuunnitelma mikrobilääkeresistenssin torjumiseksi

 Euroopan komissio hyväksyi vuonna 2011 toimintasuunnitelman mikrobilääkeresistenssin aiheuttamien uhkien torjumiseksipdf. Toimintasuunnitelmaan kuuluu 12 tointa, jotka EU-maiden on määrä toteuttaa, ja siinä eritellään toiminnan keskeiset osa-alueet:

  • varmistetaan, että mikrobilääkkeitä käytetään asianmukaisesti sekä ihmis- että eläinlääketieteessä
  • ehkäistään mikrobi-infektioita ja niiden leviämistä
  • kehitetään uusia tehokkaita mikrobilääkkeitä tai vaihtoehtoisia hoitomuotoja
  • tehdään yhteistyötä kansainvälisten kumppanien kanssa mikrobilääkeresistenssin riskien torjumiseksi
  • parannetaan seurantaa ja valvontaa ihmis- ja eläinlääketieteessä
  • edistetään tutkimusta ja innovointia
  • parannetaan tiedotusta ja koulutusta.

Komissio on laatinut yksityiskohtaisen esityksen toimintasuunnitelman 12 toimesta ja niihin liittyvistä operatiivisista tavoitteista, konkreettisista toimista ja määräajoista.

Tukitoimet

Komissio rahoittaa terveysalan toimintaohjelman kautta useita mikrobilääkeresistenssiä koskevia hankkeita Näytä edellisen linkin kieliversiot български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv)  ja tarkkailee mikrobilääkeresistenssin riskiä Euroopan tautien ehkäisy- ja valvontakeskuksen ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tuella.

Mikrobilääkeresistenssiä käsittelevä transatlanttinen erityistyöryhmä (TATFAR) Näytä edellisen linkin kieliversiot English (en) julkaisi vuonna 2011 Yhdysvaltojen ja EU:n välistä yhteistyötä koskevan suosituksenpdf.