Πολιτική

Οι αντιμικροβιακές ουσίες, όπως τα αντιβιοτικά, έχουν μειώσει θεαματικά τον αριθμό των θανάτων από λοιμώδη νοσήματα τα τελευταία 70 χρόνια. Όμως, εξαιτίας της υπερβολικής και κακής χρήσης των ουσιών αυτών, πολλοί μικροοργανισμοί έχουν γίνει ανθεκτικοί σ' αυτές.

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εκτιμά ότι η μικροβιακή αντοχή ευθύνεται κάθε χρόνο για 25.000 θανάτους και συνεπάγεται κόστος άνω του 1,5 δισ. ευρώ για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και απώλεια παραγωγικότητας.

Η κατάσταση αυτή καθίσταται ακόμη πιο σοβαρή από το γεγονός ότι οι αντιμικροβιακές ουσίες αποτελούν σήμερα απαραίτητο εργαλείο της σύγχρονης ιατρικής. Χωρίς αυτές πολλές χειρουργικές επεμβάσεις θα ήταν αδύνατες.

Χάρτης πορείας κατά της μικροβιακής αντοχής

 Το σχέδιο δράσης κατά του αυξανόμενου κινδύνου της μικροβιακής αντοχήςpdf, που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011, περιλαμβάνει 12 δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, και καθορίζει 7 τομείς στους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα:

  • ορθή χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα
  • πρόληψη των μικροβιακών λοιμώξεων και της εξάπλωσής τους
  • ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ουσιών ή εναλλακτικών μέσων θεραπείας
  • συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τον περιορισμό των κινδύνων της μικροβιακής αντοχής
  • καλύτερη παρακολούθηση και εποπτεία των φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση
  • προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
  • καλύτερη επικοινωνία, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε λεπτομερή παρουσίαση των 12 επιμέρους δράσεων που περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) , στην οποία συμπεριέλαβε τους επιχειρησιακούς στόχους, τις συγκεκριμένες ενέργειες και τις σχετικές προθεσμίες.

Προώθηση και στήριξη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί διάφορα σχέδια κατά της μικροβιακής αντοχής Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)  στο πλαίσιο του προγράμματός της για την υγεία και, παράλληλα, παρακολουθεί τους κινδύνους που συνεπάγεται η μικροβιακή αντοχή με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Το 2011, η Ειδική Διατλαντική Ομάδα για τη Μικροβιακή Αντοχή Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) δημοσίευσε συστάσεις για μια μελλοντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕpdf.