Politik

Antimikrobielle stoffer som antibiotika har i deres 70 år på banen gjort deres til, at langt færre af os dør af smitsomme sygdomme. På grund af overforbrug og misbrug af disse stoffer er mange mikroorganismer imidlertid blevet resistente over for dem.

Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme vurderer, at antimikrobiel resistens (AMR) hvert år koster 25 000 mennesker livet. Dertil kommer over 1,5 milliarder euro i udgifter til sundhedspleje og produktivitetstab.

Situationen bliver ikke mindre alvorlig af, at disse lægemidler er blevet helt uundværlige for lægevidenskaben. Mange operationer kan slet ikke foretages uden dem.

Køreplan mod antimikrobiel resistens

 Kommissionens handlingsplan mod den voksende trussel fra antimikrobiel resistenspdf fra 2011 rummer 12 initiativer, der skal gennemføres sammen med EU-landene, og sætter fokus på syv områder, hvor der er størst brug for handling:

  • det skal sikres, at antimikrobielle stoffer anvendes korrekt på både mennesker og dyr
  • det skal forhindres, at mikrobielle infektioner opstår og spreder sig
  • der skal udvikles nye effektive antimikrobielle stoffer eller alternative behandlinger
  • vi skal samarbejde med internationale partnere for at holde risikoen for AMR nede
  • der skal føres bedre overvågning og tilsyn med medicin til dyr og mennesker
  • forskning og innovation skal støttes
  • der skal informeres og uddannes bedre.

Kommissionen har udarbejdet en detaljeret oversigt over de 12 tiltag omfattet af handlingsplanen Vælg oversættelse af det forrige link English (en) , herunder de operationelle mål, de konkrete aktiviteter og fristerne.

Fremme og støtte

Kommissionen finansierer en række projekter for antimikrobiel resistens Vælg oversættelse af det forrige link български (bg) čeština (cs) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) under sit sundhedsprogram. Den overvåger også udviklingen sammen med Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet.

I 2011 offentliggjorde den transatlantiske taskforce mod antimikrobiel resistens Vælg oversættelse af det forrige link English (en) sine henstillinger om det fremtidige samarbejde mellem USA og EUpdf.