Szakpolitika

Az alkoholfogyasztással összefüggő egészségkárosodás jelentős közegészségügyi problémát jelent az Európai Unióban, mivel a betegségek és az idő előtti elhalálozások több mint 7%-a ennek a számlájára írható. Hosszú távon még a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli egyes szívbetegségek, májbetegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát, a gyakori és jelentős mértékű alkoholfogyasztás pedig függőséghez vezethet.

Terhesség alatt és gépjárművezetéskor akár egy pár korty szeszes ital elfogyasztása is veszélyes lehet. A fiatalok különösen ki vannak téve az ittasság rövid távú hatásaiból fakadó veszélyeknek (pl. balesetek és erőszakos cselekmények veszélyének). A 15–29 éves fiúk és férfiak körében körülbelül minden negyedik haláleset alkoholfogyasztással függ össze.

Az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó európai uniós stratégia

  • Az EU alkoholpolitikai stratégiája a tagállami kormányokat és az egyéb érdekelt feleket hivatott támogatni az alkoholfogyasztással kapcsolatos egészségügyi ártalmak csökkentésére irányuló tevékenységük koordinálásában.
  • A stratégia végrehajtása terén elért előrehaladást a Bizottság két alkalommal, 2009-ben és 2013-ban is felmérte.
  • Az alkoholfogyasztás és az azzal összefüggő ártalmak alakulását és tendenciáit az EU-ban az alkohollal és egészséggel kapcsolatos európai uniós információs rendszer (EUSAH) kíséri figyelemmel. Az EUSAH rendszert az uniós közegészségügyi programok keretében az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen gondozza. Együttműködésük eredményeképpen rendszeres jelleggel országprofilok is készülnek, amelyek áttekintést adnak az egyes tagállamok alkoholfogyasztási és egészségügyi helyzetéről.

Uniós szintű koordináció

Támogatás