Îmbătrânire

Politici

Îmbătrânirea populaţiei este una dintre cele mai importante provocări sociale şi economice cu care se confruntă societăţile europene în secolul al XXI-lea. Fenomenul va afecta toate statele membre şi va avea un impact asupra majorităţii domeniilor de acţiune.

Până în 2025, peste 20% din europeni vor avea cel puţin 65 de ani. De asemenea, se va produce o creştere rapidă a numărului celor de peste 80 de ani.

Deoarece persoanele vârstnice au nevoie de îngrijiri medicale speciale, sistemele sanitare vor trebuie să se adapteze în aşa fel încât să ofere asistenţa medicală corespunzătoare şi să rămână viabile din punct de vedere financiar.

Parteneriatul european pentru inovare privind îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate

Europa poate deveni lider în furnizarea de răspunsuri inovatoare la problema îmbătrânirii populaţiei.

Parteneriatul european pilot pentru inovare privind îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate  îşi propune să mărească speranţa de viaţă sănătoasă în UE cu 2 ani până în 2020.

Speranţa de viaţă sănătoasă înseamnă numărul de ani pe care o persoană de o anumită vârstă se poate aştepta să îi trăiască în condiţii bune de sănătate.

Reprezentând unul din indicatorii structurali folosiţi la nivel european, „speranţa de viaţă sănătoasă”  combină date legate de mortalitate şi morbiditate.

Alte măsuri la nivel european