Öregedés

Endocrine disruptors

Biocides

Szakpolitika

Az európai társadalmak számára a XXI. század egyik legfontosabb társadalmi és gazdasági kihívása az idősödés. A probléma valamennyi tagállamot és szinte minden uniós szakpolitikai területet érinteni fog.

2025-re az európai polgárok több mint 20%-a 65 éves vagy annál idősebb lesz, a 80 év felettiek száma pedig rohamos ütemben meg fog emelkedni.

Az idősebb embereknek eltérő egészségügyi igényeik vannak, melyekhez az egészségügyi rendszereknek igazodniuk kell, hogy megfelelő ellátást tudjanak nyújtani, és finanszírozásuk is fenntartható legyen.

A tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség

Európa élen járhat a világban az innovatív megoldások kialakításában.

A tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség  nevű kísérleti program arra hivatott, hogy 2020-ra 2 évvel növelje az egészségben eltöltött átlagos élettartamot az Unióban.

Az egészségben eltöltött életéveken azokat az éveket értjük, amelyeket egy adott életkorú személy várhatóan jó egészségben fog eltölteni.

Ezen éveket mutatja az EU várható egészséges élettartam mutatója , amely a várható életkort (halálozást) és az egészségi állapotot (egészségkárosodást) veti össze.

Egyéb uniós intézkedések