Öregedés

Endocrine disruptors

Biocides

A tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerség

E kísérleti program célkitűzése az, hogy 2020-ra az Unió lakosságának egészségben eltöltött átlagos élettartama 2 évvel növekedjen. E cél elérését szolgálja:

  • az egészség és az életminőség javítása (különös tekintettel az idősebb emberekre),
  • az egészségügyi és szociális ellátórendszerek hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása,
  • az európai ipar versenyképességének javítása az új piacok meghódítása és a vállalkozások révén.

A tevékeny és egészséges időskor elősegítése olyan kihívás, amellyel minden európai országnak meg kell birkóznia, és egyben alkalmat ad Európa számára arra, hogy újító jellegű megoldásai révén nemzetközi szinten vezető szerephez jusson e területen.

Hogyan működik a partnerség?

A partnerség az Európai Bizottság és az uniós országok, régiók, ipar, egészségügyi és szociális szakemberek, valamint az idősebb embereket és a betegeket képviselő szervezetek közötti együttműködés formájában zajlik.

Az együttműködési partnerség arra hivatott, hogy javítsa az idősebb polgárok életminőségét, elősegítse azt, hogy a társadalom aktív tagjai legyenek, valamint csökkentse az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást. A felsorolt célok megvalósulása egyúttal a fenntartható növekedést is elősegíti.

A kiemelt területeket a 2011-es stratégiai megvalósítási terv és az operatív terv rögzítette, amelyet a partnerség elindításáért és végrehajtásáért felelős irányítócsoport fogadott el.

2012 februárjában a stratégiai megvalósítási terv támogatására a Bizottság közleményt fogadott el  a tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerségről. Az érintett felek megkezdték az akciócsoportokban végzett együttműködést a terv megvalósítása céljából.

Ön is részt vállalhat a partnerség munkájában, ha csatlakozik az innovatív ötletbörzéhez.

innovatív ötletbörzéhez

Politikai háttér

Munkaértekezletek és találkozók