Навигационна пътека

2012

Награда на ЕС за здравна журналистика

Вие сте журналист, интересуващ се от здравни въпроси?

Добре дошли

В петото издание на наградата на ЕС за здравна журналистика бяха наградени следните статии:

Първа награда

Хенк Бланкен: „Главата на Карел Избор на превод за предходната връзка English (en) Nederlands (nl) “ (Dagblad van het Noorden, Нидерландия) 

В нея се разказва как 40-годишен мъж се опитва да се пребори с болестта на Паркинсон с помощта на операция.

Втора награда

Кристиане Хавранек и Марко Маурер: „Трафиканти на пациенти Избор на превод за предходната връзка Deutsch (de) English (en) “ (Die Zeit, Германия)

В статията се привлича вниманието към връзката между съмнителни агенции за медицински туризъм и германски болници.

Трета награда

Мете Далгор „Убивам ли някого? Избор на превод за предходната връзка dansk (da) English (en) “ (Berlingske, Дания)

Статията описва историята на донор на сперма, който може да предаде тежка форма на рак на половината от децата си.

Прочетете и статиите на финалистите от изданието през 2013 г. Избор на превод за предходната връзка English (en) и вижте видеоклипа и снимките Избор на превод за предходната връзка English (en) от приветствената вечеря и церемонията по награждаването.

Книжка за 2013 г.Тази година за пореден път наградата допринесе за стимулиране на висококачествена журналистика, която повишава осведомеността по въпроси, свързани със здравето и политическите инициативи за пациентите на равнище ЕС. В специална книжка Избор на превод за предходната връзка English (en) са събрани 28-те номинирани статии (само на английски език).

През 2013 г. 629 журналисти от 28-те страни от ЕС участваха в конкурса с 858 отговарящи на изискванията за участие статии, публикувани в печатни или електронни медии между 1 Август 2012 г. и 30 Септември 2013 г.

Първата награда на ЕС за здравна журналистика бе връчена през 2009 г. Победители в миналите издания бяха:

  • 2012 г.: Петр Трешняк (Чехия) със статията за психичното здраве „Приключения в отделение 14“ Избор на превод за предходната връзка čeština (cs) English (en) , публикувана в списание Respekt.
  • 2011 г.: Бен Хиршлер и Кейт Келънд от Обединеното кралство със статията си за антимикробната резистентност „When the drugs don't work“  Избор на превод за предходната връзка English (en) (Когато лекарствата не действат), публикувана от „Ройтерс“.
  • 2010 г.: Джанлука Ферарис и Илария Молинари от Италия със статията за стволовите клетки „Открадната надежда“ Избор на превод за предходната връзка English (en) italiano (it) , публикувана в италианското списание Panorama.
  • 2009 г.: Естел Саже от Франция със статията „Обяснение на шизофренията за роднини и приятели“ Избор на превод за предходната връзка English (en) français (fr) , публикувана във френското списание L'Express.

Наградата на ЕС за здравна журналистика се финансира по втората здравна програма на ЕС за 2008-2013 г.