Sökväg

2012

EU:s journalistpris för folkhälsa

Är du journalist och intresserad av folkhälsofrågor?

Om EU:s journalistpris för folkhälsa

EU delar ut journalistpriset för folkhälsa för att uppmuntra god journalistik som uppmärksammar hälso- och sjukvårdsfrågor och medborgerliga rättigheter. På temat ”Europa för patienterna” vill vi lyfta fram EU:s folkhälsoinitiativ. Målet är bättre hälso- och sjukvård för alla i Europa.

Vi vill belöna journalister som på ett föredömligt sätt bidrar till att öka allmänhetens inblick i folkhälsofrågor och som i sitt arbete uppmärksammar patienternas och vårdpersonalens förväntningar och funderingar. Priset delas ut i respekt för pressfrihet och pluralism och speglar kommissionens önskan att förbättra kommunikationen mellan EU:s institutioner och allmänheten.

Vinnarna väljs ut i två steg:
1. De nationella juryerna (en för varje EU-land) läser alla artiklar och väljer ut en nationell finalist.
2. EU-juryn Visa översättning av föregående länk English (en) väljer vinnaren och andra- och tredjepristagarna bland de 28 nationella finalisterna.

Priset delades ut för första gången 2009. Följande journalister har vunnit de tidigare omgångarna:

  • 2012: Petr Třešňák från Tjeckien med en artikel om psykvården, Äventyr på avdelning 14 Visa översättning av föregående länk čeština (cs) English (en) . Artikeln publicerades i tidskriften Respekt.
  • 2011: Ben Hirschler och Kate Kelland från Storbritannien med en artikel om antibiotikaresistens, När läkemedlen inte verkar Visa översättning av föregående länk English (en) . Artikeln publicerades av Reuters.
  • 2010: Gianluca Ferraris och Ilaria Molinari från Italien med en artikel om stamceller, Hoppets tjuvar Visa översättning av föregående länk English (en) italiano (it) . Artikel publicerades i Panorama.
  • 2009: Estelle Saget från Frankrike med en artikel om psykisk ohälsa, Schizofreni förklarad för vänner och familj Visa översättning av föregående länk English (en) français (fr) . Artikeln publicerades i L'Express.

Journalistpriset för folkhälsa finansieras av EU:s andra folkhälsoprogram 2008–2013.

Läs mer om tidigare tävlingsomgångar (vinnarartiklarna, foton och videoklipp).

Kontakta oss:
EUROPEISKA KOMMISSIONEN
GD Hälso- och konsumentfrågor
2920 Luxemburg
Mejla oss