Navigacijska pot

2012

Novinarska nagrada EU za prispevke o zdravstvu

Ste novinar za področje zdravja?

Novinarska nagrada EU za prispevke o zdravstvu

Novinarsko nagrado EU za prispevke o zdravstvu podelimo za odlično novinarsko delo, ki spodbuja ozaveščenost o zdravju in pravicah državljanov. Nagrada na temo „Evropa za bolnike“ poudarja pobude zdravstvene politike EU, katerih skupni cilj je boljše zdravstvo za vse v Evropi.

Nagrado podelimo novinarjem, ki so splošni javnosti razumljivo predstavili zdravstvena vprašanja ter v svoje delo vključili tudi pričakovanja in razmišljanja bolnikov in zdravstvenih delavcev. Je odraz spoštovanja svobode medijev in pluralizma ter prizadevanj Komisije za boljše sporazumevanje med evropskimi institucijami in državljani.

Izbor najboljših člankov poteka v dveh krogih:
1) Najprej vse članke preberejo nacionalne žirije (po ena na državo članico EU). Vsaka nacionalna žirija izbere enega državnega finalista.
2) Žirija EU Seznam prevodov predhodne povezave English (en) izbere zmagovalca ter drugo in tretje uvrščenega izmed 28 nacionalnih nominirancev.

Nagrada za novinarske prispevke s področja zdravstva je bila prvič podeljena leta 2009. Zmagovalci natečaja iz prejšnjih let so:

  • 2012: Petr Třešňák iz Češke za članek o duševnem zdravju z naslovom Dogodivščine na oddelku 14 Seznam prevodov predhodne povezave čeština (cs) English (en) , objavljenem v reviji Respekt.
  • 2011: Ben Hirschler in Kate Kelland iz Združenega kraljestva za članek o protimikrobni odpornosti z naslovom Ko zdravila odpovejo Seznam prevodov predhodne povezave English (en) , ki ga je objavil Reuters.
  • 2010: Gianluca Ferraris in Ilaria Molinari iz Italije za članek o matičnih celicah z naslovom Ukradeno upanje Seznam prevodov predhodne povezave English (en) italiano (it) , objavljen v reviji Panorama.
  • 2009: Estelle Saget iz Francije za članek z naslovom Kaj morajo o shizofreniji vedeti družina in prijatelji Seznam prevodov predhodne povezave English (en) français (fr) , objavljen v reviji L'Express.

Novinarska nagrada se financira iz drugega programa Skupnosti na področju zdravja (2008–2013).

Več o dosedanjih natečajih (najboljši prispevki, fotografije in videoposnetki).

Kontakt:
EVROPSKA KOMISIJA
GD za zdravje in potrošnike
L-2920 LUXEMBOURG
e-pošta

Zadnja sprememba: 09/06/2014 | Na vrh