Cale de navigare

2012

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății

Sunteți jurnalist și vă interesează domeniul sănătății?

Despre Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii promovează un jurnalism de calitate, care aduce în atenţia publicului teme legate de îngrijirile de sănătate şi drepturile cetăţenilor. În cadrul temei „Europa pentru pacienţi”, Premiul subliniază iniţiativele politice ale UE în domeniul sănătăţii, toate având un obiectiv comun: îngrijiri de sănătate mai bune pentru toţi în Europa.

Premiul este acordat jurnaliştilor care i-au ajutat pe cetăţeni să înţeleagă diferite aspecte legate de sănătate şi care, prin munca lor, reflectă aşteptările şi opiniile pacienţilor şi ale angajaţilor din sectorul sanitar. Modalitatea de selecţie a câştigătorilor respectă principiul libertăţii şi pluralismului mijloacelor de comunicare în masă, încadrându-se în eforturile Comisiei de îmbunătăţire a comunicării dintre instituţiile UE şi cetăţenii europeni.

Selecţia câştigătorilor se efectuează în două etape:
1) toate articolele sunt citite de juriile naţionale (câte unul pentru fiecare stat membru), care aleg câte un finalist naţional.
2) Juriul european Traducerile linkului anterior English (en) selectează câştigătorul şi ocupanţii locurilor doi şi trei, dintre cei 28 de finalişti naţionali.

Concursul a fost organizat pentru prima dată în 2009. Câştigătorii ediţiilor precedente sunt:

  • 2012: Petr Třešňák, din Republica Cehă, pentru un articol privind sănătatea mintală („Aventurile din salonul 14 Traducerile linkului anterior čeština (cs) English (en) ”), publicat în revista Respekt.
  • 2011: Ben Hirschler şi Kate Kelland, din Regatul Unit, pentru un articol privind rezistenţa la antimicrobiene („Când medicamentele nu au efect Traducerile linkului anterior English (en) ”), publicat de Reuters.
  • 2010: Gianluca Ferraris şi Ilaria Molinari, din Italia, pentru un articol despre celulele stem („Speranţe furate Traducerile linkului anterior English (en) italiano (it) ”), publicat în revista Panorama.
  • 2009: Estelle Saget, din Franţa, pentru un articol despre schizofrenie („Schizofrenia explicată familiei şi prietenilor Traducerile linkului anterior English (en) français (fr) ”), publicat în revista L'Express.

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii este finanţat prin cel de-al doilea Program de acţiune în domeniul sănătăţii (2008-2013).

Mai multe informaţii despre ediţiile precedente (articole câştigătoare, fotografii, înregistrări video).

Contact:
COMISIA EUROPEANĂ
DG Sănătate şi Consumatori
L-2920 LUXEMBURG
E-mail