Kruimelpad

2012

EU-gezondheidsprijs voor journalisten

Bent u journalist en heeft u belangstelling voor gezondheidskwesties?

Over de EU-gezondheidsprijs voor journalisten

De EU-gezondheidsprijs voor journalisten wordt uitgeloofd om topjournalistiek over volksgezondheid en burgerrechten te promoten. De prijs zet onder het motto "Europa voor patiënten" de EU-gezondheidsinitiatieven voor het voetlicht. Deze hebben allemaal hetzelfde doel: betere gezondheidszorg voor iedereen in Europa.

De EU-gezondheidsprijs is een beloning voor journalisten die de burgers meer inzicht geven in gezondheidskwesties en die in hun werk de verwachtingen en ideeën van patiënten en mensen die in de zorg werken naar voren brengen. De Commissie heeft deze prijs ingesteld ter aanmoediging van de persvrijheid en de pluriformiteit van de media, en omdat zij de communicatie tussen de Europese instellingen en de Europese burger wil verbeteren.

De winnaar wordt in twee stappen gekozen:
1) Alle artikelen worden gelezen door de nationale jury's (een voor elk EU-land). Elke nationale jury selecteert een nationale finalist.
2) Uit de 28 nationale finalisten kiest de EU-jury Bekijk deze link in een andere taal English (en) de winnaars van de eerste, tweede en derde prijs.

De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2009. De winnaars van de vorige edities waren:

  • 2012: Peter Třešňák (Tsjechië), met een artikel over geestelijke gezondheid "Adventures in Ward 14 Bekijk deze link in een andere taal čeština (cs) English (en) " (origineel: Dobrodružství v paviljoen č. 14), gepubliceerd in het tijdschrift Respect.
  • 2011: Ben Hirschler en Kate Kelland (Verenigd Koninkrijk) met een artikel over antibioticaresistentie "When the drugs dont't work Bekijk deze link in een andere taal English (en) ", gepubliceerd door Reuters.
  • 2010: Gianluca Ferraris en Ilaria Molinari (Italië), met een artikel over stamcellen "Stealing hope Bekijk deze link in een andere taal English (en) italiano (it) " (origineel: Ladri di speranza), verschenen in Panorama.
  • 2009: Estelle Saget (Frankrijk), met het artikel "Schizophrenia explained to family and friends Bekijk deze link in een andere taal English (en) français (fr) " (origineel: La schizophrénie expliquée aux parents), verschenen in L'Express.

De EU-Gezondheidsprijs voor journalisten wordt gefinancierd uit het Tweede EU-gezondheidsprogramma 2008-2013.

Meer informatie (winnende artikelen, foto's en video's) over eerdere edities.

Contactgegevens:
Europese Commissie
DG Gezondheid en consumenten
L-2920 Luxemburg
E-mail