Navigációs útvonal

2012

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj

Ön újságíró, és írásaiban egészségügyi kérdésekkel foglalkozik?

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjról

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj révén az Európai Bizottság az egészségügyi ellátással és az uniós polgárok jogaival foglalkozó színvonalas újságírást kívánja ösztönözni. A díj az „Európa a betegekért” témakörbe tartozó uniós egészségpolitikai kezdeményezéseket hivatott reflektorfénybe állítani. Ezek a kezdeményezések közös célt szolgálnak: azt, hogy Európában mindenki jobb egészségügyi ellátásban részesüljön.

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjjal az EU elismerésben részesíti azokat az újságírókat, akik cikkükkel jelentős mértékben elősegítik, hogy a polgárok megértsenek fontos egészségügyi problémákat, illetve akik írásukban a betegek és az egészségügyi dolgozók elvárásait és gondolatait foglalják szavakba. A díjat a Bizottság a sajtószabadság és a pluralizmus szellemében ítéli oda. Az esemény hátterében az uniós intézmény azon törekvése áll, hogy javítsa a kommunikációt az európai intézmények és az uniós polgárok között.

A nyertesek kiválasztása két lépésben történik:
1. A tagállami zsűrik (országonként egy) az összes beérkezett cikket elolvassák. Mindegyik tagállami zsűri eldönti, ki legyen az adott tagállam jelöltje.
2. Az európai uniós zsűri Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) a 28 tagállami jelölt közül kiválasztja az uniós díj győztesét, valamint a második és a harmadik helyezettet.

A díjpályázatot a Bizottság először 2009-ben hirdette meg. A díjat az előző években a következő újságírók nyerték:

  • 2012: Petr Třešňàk, a Respekt hetilapban (Cseh Köztársaság) megjelent „Dobrodružství v pavilonu č. 14 Az előző linken elérhető szöveg fordításai čeština (cs) English (en) ” (A 14. kórterem kalandjai) című cikkével.
  • 2011: Ben Hirschler és Kate Kelland (Egyesült Királyság), a „When the drugs don't work Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) ” (Amikor a gyógyszerek nem hatnak) című, az antimikrobiális rezisztanciáról szóló cikkükkel, melyet a Reuters tett közzé.
  • 2010: Gianluca Ferraris és Ilaria Molinari (Olaszország), a „Ladri Di Speranza Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) italiano (it) ” (Reménytolvajok) című, az őssejtekről szóló cikkükkel, mely a Panorama nevű online folyóiratban jelent meg;
  • 2009: Estelle Saget (Franciaország), a „La schizophrénie expliquée aux parents Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) français (fr) ” (A skizofréniáról a szülőknek) című cikkével, melyet a L'express hetilap publikált.

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjat az EU a 2008–2013. évi második közösségi egészségügyi program költségvetéséből finanszírozza.

A díjpályázat az előző években – további információk (nyertes cikkek, valamint fényképek és videók)

Kapcsolatfelvétel:
EURÓPAI BIZOTTSÁG
Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatóság
L-2920 LUXEMBOURG
E-mail