Navigacijski put

2012

Nagrade EU-a za novinare u području zdravstva

Jeste li Vi novinar zainteresiran za zdravlje?

O Novinarskoj nagradi EU za članke o zdravstvu

Novinarska nagrada EU za članke o zdravstvu dodjeljuje se kako bi se potaknulo visoko kvalitetno novinarstvo koje podiže svijest o problemima u zdravstvenoj skrbi i građanskim pravima. Nagrada na temu „Europa za pacijente" naglašava inicijative zdravstvene politike EU čiji je zajednički cilj bolja zdravstvena njega za sve u Europi.

Nagrada se dodjeljuje novinarima koji su dali značajan doprinos u približavanju zdravstvenih pitanja građanima i koji u svojem radu odražavaju razmišljanja i očekivanja pacijenata i zdravstvenih radnika. Nagrada se dodjeljuje u duhu poštovanja slobode medija i pluralizma te u kontekstu želje Komisije da poboljša komunikaciju između europskih institucija i građana Europe.

Pobjednici se biraju u dva kruga:
1) Sve članke najprije čitaju nacionalni žiriji (jedan za svaku državu članicu EU). Svaki nacionalni žiri bira jednog kandidata.
2) EU žiri Odaberi prijevod prethodne poveznice English (en) od 28 nacionalnih kandidata bira pobjednika natječaja i novinare koji osvajaju drugo i treće mjesto.

Nagrada je prvi put dodijeljena 2009. godine. Pobjednici dosadašnjih natječaja su:

  • 2012.: Petr Třešňák (Češka Republika) s člankom o mentalnom zdravlju „Avanture na odjelu 14 Odaberi prijevod prethodne poveznice čeština (cs) English (en) " objavljenom u časopisu Respekt.
  • 2011.: Ben Hirschler i Kate Kelland (Ujedinjena Kraljevina) s člankom o antimikrobnoj otpornosti „Kad lijekovi ne djeluju Odaberi prijevod prethodne poveznice English (en) " koji je objavio Reuters.
  • 2010.: Gianluca Ferraris i Ilaria Molinari (Italija) s člankom o matičnim stanicama „Ukradena nada Odaberi prijevod prethodne poveznice English (en) italiano (it) " objavljenom u Panorami.
  • 2009.: Estelle Saget (Francuska) s člankom o mentalnom zdravlju „Što obitelj i prijatelji trebaju znati o šizofreniji Odaberi prijevod prethodne poveznice English (en) français (fr) " objavljenom u časopisu L'Express.

Novinarska nagrada financira se iz drugog Zdravstvenog programa Zajednice 2008-2013. Odaberi prijevod prethodne poveznice български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Više informacija (pobjednički članci, slike i videozapisi) o dosadašnjim natječajima i nagradama.

Kontakt:
EUROPSKA KOMISIJA
OU za zdravstvo i potrošače
L-2920 LUXEMBOURG
e-pošta

Posljednji put ažurirano: 09/08/2014 | Vrh