Διαδρομή πλοήγησης

2012

Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας

Είστε δημοσιογράφος και ενδιαφέρεστε για θέματα υγείας;

Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για θέματα Υγείας - Γενικά

Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας σκοπό έχει να ενθαρρύνει τη δημοσιογραφία υψηλού επιπέδου, η οποία ευαισθητοποιεί το κοινό σε θέματα που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και τα δικαιώματα των πολιτών. Στην κατηγορία "Η Ευρώπη για τους ασθενείς", το βραβείο αναδεικνύει πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν έναν κοινό στόχο: καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για όλους στην Ευρώπη.

Το βραβείο απονέμεται σε δημοσιογράφους οι οποίοι βοήθησαν το κοινό να κατανοήσει καλύτερα διάφορα θέματα υγείας και των οποίων το έργο αντανακλά τις προσδοκίες και τους προβληματισμούς τόσο των ασθενών όσο και των απασχολουμένων στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, το βραβείο απονέμεται με πνεύμα σεβασμού της ελευθερίας και της πολυφωνίας των ΜΜΕ και στο πλαίσιο των προσπαθειών της Επιτροπής να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των Ευρωπαίων πολιτών.

Η επιλογή του νικητή γίνεται σε δύο στάδια:
1) Όλα τα άρθρα διαβάζονται από εθνικές κριτικές επιτροπές (μία για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ). Κάθε εθνική κριτική επιτροπή επιλέγει έναν εθνικό υποψήφιο.
2) Κριτική επιτροπή της ΕΕ Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) επιλέγει από τους 28 εθνικούς υποψηφίους τον τελικό νικητή και δύο επιλαχόντες.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε το 2009. Οι νικητές των προηγούμενων ετών του διαγωνισμού ήταν:

  • 2012: Ο Petr Třešňák από την Τσεχία για το άρθρο του σχετικά με την ψυχική υγεία "Περιπέτεια στον θάλαμο 14 Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου čeština (cs) English (en) ", το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Respekt.
  • 2011: Οι Ben Hirschler και Kate Kelland από το Ηνωμένο Βασίλειο για το άρθρο τους σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή "Όταν τα φάρμακα δεν φέρνουν αποτέλεσμα Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) ", το οποίο δημοσιεύθηκε από το Reuters.
  • 2010: Οι Gianluca Ferraris και Ilaria Molinari από την Ιταλία για το άρθρο τους σχετικά με τα βλαστοκύτταρα "Πουλώντας ελπίδα Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) italiano (it) ", που δημοσιεύθηκε στο ιταλικό περιοδικό Panorama.
  • 2009: Η Estelle Saget από τη Γαλλία για το άρθρο της σχετικά με την ψυχική υγεία "Μιλώντας για τη σχιζοφρένεια σε συγγενείς και φίλους Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) français (fr) ", που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό L'Express.

Το Βραβείο Δημοσιογραφίας χρηματοδοτείται από το δεύτερο Κοινοτικό Πρόγραμμα για την Υγεία 2008-13.

Περισσότερες πληροφορίες (άρθρα νικητών, φωτογραφίες και βίντεο) για τα προηγούμενα έτη του διαγωνισμού.

Επικοινωνία:
EUROPEAN COMMISSION
DG Health and Consumers
L-2920 LUXEMBOURG
Ηλεκτρονική διεύθυνση: