Навигационна пътека

2012

Награда на ЕС за здравна журналистика

Вие сте журналист, интересуващ се от здравни въпроси?

За наградата на ЕС за здравна журналистика

Наградата на ЕС за здравна журналистика има за цел да се стимулират журналистически творби с висока стойност, повишаващи осведомеността по въпроси, свързани със здравето и правата на гражданите. Под надслов "Европа за пациентите" наградата насочва вниманието към инициативи в областта на здравната политика на ЕС. Тези инициативи имат една обща цел – по-добро здравеопазване за всички в Европа.

С наградата се отличават журналисти, които в значителна степен са помогнали на гражданите да разберат здравни въпроси и в чиято работа са отразени мислите и очакванията на пациенти и здравни работници. Наградата се присъжда в дух на уважение към свободата на медиите и плурализма и в контекста на желанието на Комисията да подобри общуването между европейските институции и европейските граждани.

Победителите се избират на два етапа:
1) Всички статии се изчитат от национални журита (по едно за всяка страна от ЕС). Всяко национално жури избира един национален финалист.
2) Жури на ЕС Избор на превод за предходната връзка English (en) избира един победител и двама подгласници измежду 28-те национални финалисти.

Първата награда бе връчена през 2009 г. Победителите в миналите издания са:

  • 2012: Petr Třešňák от Чехия със статията за психичното здраве „Adventures in ward 14 Избор на превод за предходната връзка čeština (cs) English (en) “ (Приключения в отделение 14), публикувана в списание Respekt.
  • 2011: Ben Hirschler и Kate Kelland от Обединеното кралство със статията за антимикробната резистентност „When the drugs don't work Избор на превод за предходната връзка English (en) “ (Когато лекарствата не действат), публикувана от „Ройтерс“.
  • 2010: Gianluca Ferraris и Ilaria Molinari от Италия със статията за стволовите клетки „Stealing hope Избор на превод за предходната връзка English (en) italiano (it) “ (Открадната надежда), публикувана в италианското списание Panorama.
  • 2009: Estelle Saget от Франция със статията „Schizophrenia explained to family and friends Избор на превод за предходната връзка English (en) français (fr) “ (Обяснение на шизофренията за роднини и приятели), публикувана във френското списание L'Express.

Наградата се финансира по втората здравна програма на ЕС за 2008-2013 г.

Повече информация (наградени статии, снимки и видеоматериали) за предишните издания на конкурса.

За контакти:
EUROPEAN COMMISSION
DG Health and Consumers
L-2920 LUXEMBOURG
Електронен адрес