Kruimelpad

2012

EU-gezondheidsprijs voor journalisten

Bent u journalist en heeft u belangstelling voor gezondheidskwesties?

EU-gezondheidsprijs voor journalisten – 2012 - Samenvatting

De volgende artikelen zijn in de prijzen gevallen bij de vierde editie van de EU-Gezondheidsprijs voor journalisten:

Eerste prijs

Petr Třešňák: “Dobrodružství v pavilonu č. 14 / Adventures in ward 14 Bekijk deze link in een andere taal čeština (cs) English (en) ” (tijdschrift Respekt, Tsjechië)

Dit artikel gaat over geestelijke gezondheid, de situatie in psychiatrische ziekenhuizen en de cruciale rol van verplegend personeel bij het herstel van moeilijk te behandelen patiënten.

Tweede prijs

Ailbhe Jordan: “Is screening a waste of cash? Bekijk deze link in een andere taal English (en) ” (Medical Independent, Ierland)

Het artikel geeft een objectieve en hoognodige kijk op de kostenefficiëntie van kankerscreening. Dit is bijzonder relevant in de huidige economische context.

Derde prijs

Daniela Cipolloni: “Tutte le bugie delle banche private del cordone / All those lies spread by private umbilical-cord blood banks Bekijk deze link in een andere taal English (en) italiano (it) " (tijdschrift Oggi Scienza, Italië)

Dit artikel levert een bijdragen aan het debat over navelstrengbloedbanken en het gebruik van stamcellen, wat bijzonder waardevol is aangezien de aanpak en inzichten tussen de EU-landen sterk verschillen.

Speciale prijs voor een artikel over stoppen met roken

Tobias Zick: “Dicke Luft Bekijk deze link in een andere taal Deutsch (de) English (en) " (tijdschrift NEON, Duitsland)

Dit artikel geeft een uitgebreid overzicht van alles wat met tabaksgebruik en stoppen met roken in Duitsland te maken heeft. Het behandelt de geschiedenis, het beleid, de wet en de filosofie. Het blijkt dat het gezondheidsbeleid een grote invloed kan hebben.