Navigációs útvonal

2012

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj

Ön újságíró, és írásaiban egészségügyi kérdésekkel foglalkozik?

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj – 2012 - Összefoglaló

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj néven negyedik alkalommal meghirdetett díjpályázat nyertesei:

Első helyezett

Petr Třešňák: „Dobrodružství v pavilonu č. 14 Az előző linken elérhető szöveg fordításai čeština (cs) English (en) ” (A 14. kórterem kalandjai – kiadta a Respekt című hetilap, Cseh Köztársaság)

A cikk a mentális egészség fontosságára hívja fel a figyelmet, bemutatva, mi a helyzet a pszichiátriai kórházakban, és milyen fontos szerepet játszhatnak az ápolók a súlyos betegek gyógyulásának elősegítésében.

Második helyezett:

Ailbhe Jordan: „Is screening a waste of cash? Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) ” (Pénzszórás-e a rákszűrés? – kiadta a Medical Independent című, kéthetente megjelenő orvosi szaklap, Írország)

A cikk tárgyilagos választ keres a rákszűrő programok költséghatékonyságának kérdésére. A téma a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen időszerű.

Harmadik helyezett:

Daniela Cipolloni: „Tutte le bugie delle banche private del cordone Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) italiano (it) ” (A magánszektorbeli köldökzsinórvérbankok által terjesztett hazugságok – kiadta az Oggi Scienza című tudományos folyóirat, Olaszország)

A cikk a köldökzsinórvér-bankokkal és az őssejtek felhasználásával kapcsolatos vitához ad további adalékot, ami rendkívül fontos, mivel ez a téma EU-szerte nagymértékben megosztja a véleményeket.

Különdíj a „leszokás a dohányzásról” témában

Tobias Zick: „Dicke Luft Az előző linken elérhető szöveg fordításai Deutsch (de) English (en) ” (Sűrű levegő – kiadta a NEON című havilap, Németország)

A cikk a témakört történeti, politikai, jogi és filozófiai szempontból is áttekintve átfogó képet ad arról, milyen kérdéseket vet fel a dohányzás és a dohányzásról való leszokás Németországban. Az írás rámutat arra, hogy az egészségpolitikai intézkedéseknek jelentős hatása lehet ezen a területen.