Διαδρομή πλοήγησης

2012

Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας

Είστε δημοσιογράφος και ενδιαφέρεστε για θέματα υγείας;

Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας - 2012 - Σύνοψη

Στον τέταρτο διαγωνισμό για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας, τελικοί νικητές αναδείχθηκαν οι εξής:

Πρώτο Βραβείο

Petr Třešňák: “Περιπέτεια στον θάλαμο 14 Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου čeština (cs) English (en) ” (περιοδικό "Respekt", Τσεχία) 

Το άρθρο ρίχνει φως στο σημαντικό ζήτημα της ψυχικής υγείας: στην κατάσταση που επικρατεί στα ψυχιατρεία και στον νευραλγικό ρόλο που παίζουν οι νοσοκόμες στη θεραπεία των σοβαρά ασθενούντων.

2ο βραβείο

Ailbhe Jordan: “Προληπτικές εξετάσεις: πεταμένα λεφτά; Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) ” ("Medical Independent", Ιρλανδία)

Το άρθρο εξετάζει με αντικειμενικότητα τη σχέση κόστους - αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων προληπτικής εξέτασης (προσυμπτωματικού ελέγχου) για τον καρκίνο. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της σημερινής οικονομικής κρίσης.

3ο βραβείο

Daniela Cipolloni: “Τα ψεύδη που διαδίδουν οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) italiano (it) ” (περιοδικό "Oggi Scienza", Ιταλία)

Το άρθρο αυτό συμβάλλει στον διάλογο για τις τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος και τη χρήση των βλαστοκυττάρων. Μεγάλη απόκλιση απόψεων και προσεγγίσεων υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη στο θέμα αυτό.

Ειδικό βραβείο για την απεξάρτηση από το κάπνισμα

Tobias Zick: “Σύννεφο καπνού Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου Deutsch (de) English (en) ” (περιοδικό "NEON", Γερμανία)

Το άρθρο δίνει μια γενική εικόνα της χρήσης προϊόντων καπνού και της απεξάρτησης από το κάπνισμα στη Γερμανία, καλύπτοντας ιστορικές, πολιτικές, νομικές, αλλά και φιλοσοφικές πτυχές. Δείχνει τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι πολιτικές για την υγεία.