Sökväg

2012

EU:s journalistpris för folkhälsa

Är du journalist och intresserad av folkhälsofrågor?

Tidigare tävlingsomgångar - 2010 - Tävlingsomgången i korthet

I den andra omgången av EU:s journalistpris för folkhälsa fick vi in 745 artiklar från 438 journalister i de 27 EU-länderna. Finalisterna valdes ut av de nationella juryerna. EU-juryn träffades den 28 oktober för att utse första-, andra- och tredjepristagarna. Pristagarna tillkännagavs vid prisutdelningen i Bryssel den 30 november.
Vinnarna 2010 är Gianluca Ferraris och Ilaria Molinari med artikeln Hoppets tjuvar Visa översättning av föregående länk English (en) italiano (it) , publicerad i Panorama, Italien. Andrapriset gick till Lucie Hášová Truhelková för Kärleken bor i njuren Visa översättning av föregående länk čeština (cs) English (en) , publicerad i MF Plus, Tjeckien. De fyra journalisterna Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen och Jesper Woldenhof kom på tredje plats med sin artikel Det stora sveket Visa översättning av föregående länk dansk (da) English (en) , publicerad i Berlingske Tidende, Danmark.

EU delar ut journalistpriset för folkhälsa för att uppmuntra god journalistik som uppmärksammar hälso- och sjukvårdsfrågor och patienträttigheter.

Tävlingen ingår i kampanjen Europa för patienterna, som lyfter fram elva folkhälsoinitiativ. Målet är bättre hälso- och sjukvård för alla i EU.

Vi vill belöna journalister som på ett föredömligt sätt har bidragit till att öka allmänhetens inblick i folkhälsofrågor och som i sitt arbete uppmärksammar patienternas och hälso- och sjukvårdspersonalens förväntningar och funderingar.

Priset delas ut i respekt för pressfriheten och pluralismen och speglar kommissionens önskan att förbättra kommunikationen mellan EU:s institutioner och allmänheten.

Kampanjen och journalistpriset finansieras inom ramen för EU:s andra folkhälsoprogram 2008–2013.