Cale de navigare

2012

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății

Sunteți jurnalist și vă interesează domeniul sănătății?

Ediţiile precedente - 2010 - Sinteză

Anul acesta, în cursa pentru Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii s-au înscris 438 de jurnalişti cu 745 de articole eligibile. Finaliştii au fost desemnaţi de către juriile naţionale. Juriul UE s-a reunit la 28 octombrie pentru a desemna câştigătorul marelui premiu şi ocupanţii locurilor doi şi trei. Laureaţii au fost anunţaţi în cadrul ceremoniei de premiere care a avut loc la Bruxelles, în data de 30 noiembrie.
Câştigătorii marelui premiu al ediţiei 2010 sunt Gianluca Ferraris şi Ilaria Molinari, care au publicat articolul „Hoţi de speranţe Traducerile linkului anterior English (en) italiano (it) ” în săptămânalul italian „Panorama”. Pe locul doi s-a clasat Lucie Hášová Truhelková, autoarea articolului „Iubirea sălăşluieşte în... rinichi Traducerile linkului anterior čeština (cs) English (en) ”, publicat în revista MF Plus din Republica Cehă. Articolul „Eroare medicală Traducerile linkului anterior dansk (da) English (en) ”, publicat în ziarul „Berlingske Tidende”, a adus locul trei echipei finaliste din Danemarca, formată din Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen şi Jesper Woldenhof.

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătăţii promovează un jurnalism de calitate, care aduce în atenţia publicului teme legate de îngrijirile de sănătate şi de drepturile pacienţilor.

Concursul face parte din campania „Europa pentru pacienţi” şi pune accentul pe 11 iniţiative politice în domeniul sănătăţii, având un obiectiv comun: îngrijiri de sănătate mai bune pentru toţi cetăţenii europeni.

Premiul a fost decernat jurnaliştilor a căror muncă îi ajută pe cetăţeni să înţeleagă diferite aspecte legate de sănătate şi reflectă, în acelaşi timp, aşteptările şi opiniile pacienţilor şi personalului sanitar.

Modalitatea de selecţie a câştigătorilor respectă principiul libertăţii şi pluralismului mijloacelor de comunicare în masă, încadrându-se în eforturile Comisiei de îmbunătăţire a comunicării dintre instituţiile europene şi cetăţenii Uniunii.

Campania „Europa pentru pacienţi” şi Premiul pentru jurnalism sunt finanţate prin cel de-al doilea Program de acţiune comunitară în domeniul sănătăţii (2008-2013).