Kruimelpad

2012

EU-gezondheidsprijs voor journalisten

Bent u journalist en heeft u belangstelling voor gezondheidskwesties?

Eerdere edities - 2010 - Samenvatting

Bij de tweede editie van de EU-gezondheidsprijs voor journalisten werden 745 artikelen ingezonden door 438 journalisten uit alle EU-landen. De finalisten werden geselecteerd door de nationale jury's. De EU-jury kwam op 28 oktober bij elkaar om de winnaar en de nummers twee en drie aan te wijzen. Deze gelukkigen kregen hun prijs tijdens een plechtigheid op 30 november.
De winnaars van 2010 zijn Gianluca Ferraris en Ilaria Molinari met "De hoop ontnomen Bekijk deze link in een andere taal English (en) italiano (it) ", verschenen in het Italiaanse blad Panorama. Op de tweede plaats kwam Lucie Hášová Truhelková met "Liefde draag je in je harteen nier Bekijk deze link in een andere taal čeština (cs) English (en) ", verschenen in MF Plus, Tsjechië. Het team van Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen en Jesper Woldenhof eindigde op de derde plaats met "De grove nalatigheid Bekijk deze link in een andere taal dansk (da) English (en) ", verschenen in de Deense krant Berlingske Tidende.

De EU-gezondheidsprijs voor journalisten wordt uitgeloofd om topjournalistiek over volksgezondheid en patiëntenrechten te promoten.

De wedstrijd is een onderdeel van de campagne Europa voor patiënten, die de aandacht op elf gezondheidsinitiatieven moet vestigen. Deze hebben allemaal hetzelfde doel: betere gezondheidszorg voor iedereen in Europa.

De prijs is een beloning voor journalisten die de burgers meer inzicht geven in volksgezondheidskwesties en die in hun werk de verwachtingen en ideeën van patiënten en gezondheidswerkers naar voren brengen.

De Commissie heeft deze prijs ingesteld ter aanmoediging van de persvrijheid en de pluriformiteit van de media, en omdat zij de communicatie tussen de Europese instellingen en de Europese burger wil verbeteren.

De campagne "Europa voor patiënten" en de journalistenprijs worden gefinancierd door het tweede EU-gezondheidsprogramma (2008-13).