Navigációs útvonal

2012

Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj

Ön újságíró, és írásaiban egészségügyi kérdésekkel foglalkozik?

A díjpályázat az előző években - 2010 - Összefoglaló

2010-ben a Bizottság második alkalommal rendezte meg az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjért folyó versenyt, melyen az EU tagállamaiból összesen 438 újságíró indult. A beküldött újságcikkek közül 745 felelt meg a kiírásban szereplő követelményeknek. A verseny döntőjében a tagállami zsűrik által kiválasztott újságírók vettek részt. Az európai uniós zsűri október 28-án ült össze, hogy kiválassza a tagállami jelöltek közül a díj győztesét, valamint a második és harmadik helyezettet. A nyertesek november 30-án, a Brüsszelben megtartott díjátadó ünnepségen vehették át jutalmukat.
A 2010-es verseny első díját Gianluca Ferraris és Ilaria Molinari (Olaszország) kapta a Panorama nevű online folyóiratban megjelent, „Ladri Di Speranza Az előző linken elérhető szöveg fordításai English (en) italiano (it) ” (Reménytolvajok) című cikkéért. A második helyezett Lucie Hášová Truhelková (Cseh Köztársaság) lett a Mladá fronta plus nevű folyóiratban megjelent, „Láska prochází srdcem ledvinou Az előző linken elérhető szöveg fordításai čeština (cs) English (en) ” (Szerető szív vese) című írásával. Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen és Jesper Woldenhof csapata (Dánia) zárta a díjazottak sorát. Ők a Berlingske Tidende nevű napilapban megjelent, „Det store svigt Az előző linken elérhető szöveg fordításai dansk (da) English (en) ” (Hiba a rendszerben) című cikkel érdemelték ki a harmadik helyet.

A 2010. évi Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj révén az Európai Bizottság az egészségügyi ellátással és a betegek jogaival foglalkozó színvonalas újságírást kívánta ösztönözni.

A díjpályázat megrendezésére az „Európa a betegekért” elnevezésű kampány keretében került sor. A kampány 11 európai egészségpolitikai kezdeményezésre hivatott felhívni a figyelmet, melyek közös célja az, hogy Európában mindenki jobb egészségügyi ellátásban részesülhessen.

A díjjal az EU elismerésben részesítette azokat az újságírókat, akik jelentős mértékben elősegítették, hogy a polgárok megértsék a kampány témakörébe tartozó egészségügyi kérdéseket, illetve akik írásaikban a betegek és az egészségügyi dolgozók elvárásait és gondolatait foglalták szavakba.

A díj odaítélése a sajtószabadság és a pluralizmus szellemében folyt le. Az esemény hátterében a Bizottság azon törekvése állt, hogy javítsa a kommunikációt az európai intézmények és az uniós polgárok között.

Az „Európa a betegekért” kampányt és az újságírói díjat az EU a 2008–13. évi második közösségi egészségügyi program keretében finanszírozza.