Διαδρομή πλοήγησης

2012

Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας

Είστε δημοσιογράφος και ενδιαφέρεστε για θέματα υγείας;

Προηγούμενοι διαγωνισμοί - 2010 - Σύνοψη

Στον δεύτερο κατά σειρά διαγωνισμό για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας έγιναν δεκτά 745 άρθρα που υπέβαλαν 438 δημοσιογράφοι από όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάθε εθνική επιτροπή επέλεξε έναν υποψήφιο για να διαγωνιστεί με τους άλλους εθνικούς υποψηφίους. Η κριτική επιτροπή της ΕΕ συνήλθε στις 28 Οκτωβρίου για να επιλέξει τον τελικό νικητή και δύο επιλαχόντες. Τα ονόματα των νικητών ανακοινώθηκαν στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 30 Νοεμβρίου.
Οι νικητές του διαγωνισμού για το 2010 είναι ο Gianluca Ferraris και η Ilaria Molinari για το άρθρο τους "Πουλώντας ελπίδα Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου English (en) italiano (it) " που δημοσιεύθηκε στο ιταλικό περιοδικό Panorama. Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν η Lucie Hášová Truhelková για το άρθρο της "Μάχες για ένα όργανο Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου čeština (cs) English (en) " που δημοσιεύθηκε στο τσέχικο περιοδικό "MF Plus". Τρίτη ήλθε η ομάδα των Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen και Jesper Woldenhof για το άρθρο της "Η μεγάλη αποτυχία Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου dansk (da) English (en) " που δημοσιεύθηκε στη δανέζικη εφημερίδα "Berlingske Tidende".

Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Δημοσιογραφίας για Θέματα Υγείας 2010 σκοπό έχει να ενθαρρύνει τη δημοσιογραφία υψηλού επιπέδου, η οποία ευαισθητοποιεί το κοινό σε θέματα που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και τα δικαιώματα των ασθενών.

Το βραβείο εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας "Η Ευρώπη για τους ασθενείς" που δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε 11 πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν έναν κοινό στόχο: καλύτερη υγειονομική περίθαλψη για όλους στην Ευρώπη.

Το βραβείο απονέμεται σε δημοσιογράφους οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά ώστε το κοινό να κατανοήσει καλύτερα διάφορα θέματα υγείας και των οποίων το έργο αντανακλά τις προσδοκίες και τους προβληματισμούς τόσο των ασθενών όσο και των απασχολουμένων στον χώρο της υγείας.

Επιπλέον, το βραβείο απονέμεται μέσα σε πνεύμα σεβασμού της ελευθερίας και της πολυφωνίας των ΜΜΕ και στο πλαίσιο της επιθυμίας της Επιτροπής να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των Ευρωπαίων πολιτών.

Η εκστρατεία "Η Ευρώπη για τους ασθενείς" και το βραβείο δημοσιογραφίας χρηματοδοτούνται από το δεύτερο κοινοτικό πρόγραμμα για την υγεία 2008-13.