Навигационна пътека

2012

Награда на ЕС за здравна журналистика

Вие сте журналист, интересуващ се от здравни въпроси?

Предишни издания - 2010 - Резюме

В рамките на второто издание на конкурса на ЕС за здравна журналистика бяха изпратени 745 статии с право на участие от 438 журналисти от всички държави-членки на Съюза. Финалистите бяха определени от национални журита. Журито на ЕС се събра на 28 октомври, за да избере победителя и двамата подгласници. Те бяха обявени на церемонията по награждаването на 30 ноември в Брюксел.
Победителите в тазгодишното издание на конкурса са Джанлука Ферарис и Илария Молинари със статията „Открадната надежда Избор на превод за предходната връзка English (en) italiano (it) “, публикувана в италианското списание „Panorama“. На второ място е Луцие Хашова Трухелкова със статията „Любовта живее в бъбрека Избор на превод за предходната връзка čeština (cs) English (en) “, публикувана в „MF Plus“, Чешка република. Екипът от Каспер Крог, Мортен Крон, Лине Холм Нилсен и Йеспер Волденхоф от Дания заема трето място със статията „ Големият провал Избор на превод за предходната връзка dansk (da) English (en) “, публикувана в „Berlingske Tidende“.

Наградата на ЕС за здравна журналистика 2010 бе връчена, за да стимулира журналистически творби с висока стойност, повишаващи осведомеността по въпроси, свързани със здравето и правата на пациентите.

Наградата бе част от кампанията „Европа за пациентите“, която поставя акцент върху 11 инициативи на здравната политика. Всички тези инициативи имат една обща цел: по-добро здравеопазване за всички в Европа.

С наградата бяха отличени журналисти, които в значителна степен са помогнали на гражданите да разберат здравни въпроси и в чиято работа са отразени мислите и очакванията на пациенти и здравни работници.

Наградата бе присъдена в дух на уважение към свободата на медиите и плурализма и в контекста на желанието на Комисията да подобри общуването между европейските институции и европейските граждани.

Кампанията „Европа за пациентите“ и журналистическата награда са финансирани по линия на втората програма за здравеопазване на ЕС за периода 2008-13 г.