Cale de navigare

Actul privind piaţa unică

Europa trebuie să acţioneze pentru a favoriza creşterea gradului de prosperitate şi crearea de locuri de muncă. Şi trebuie să acţioneze urgent, în contextul crizei financiare. De aceea, Comisia Europeană a adoptat „Actul privind piaţa unică”. Acesta conține o serie de măsuri destinate să dea un nou impuls economiei europene și să contribuie la crearea de locuri de muncă.

Începând din 1992, piaţa unică europeană a adus nenumărate avantaje şi a creat noi oportunităţi. Însă libertatea de circulaţie a bunurilor, a serviciilor, a capitalului şi a persoanelor nu este întotdeauna lipsită de probleme. În anumite sectoare, nu se poate vorbi încă de existenţa unei pieţe europene pe deplin integrate, deoarece lipsesc anumite dispoziţii legislative. Pe de altă parte, problemele administrative şi lipsa măsurilor necesare pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale fac ca potenţialul pieţei unice a UE să nu fie exploatat în întregime.

De asemenea, este necesară consolidarea încrederii în piaţa unică, pentru a contribui la stimularea creşterii economice. UE trebuie să acţioneze cu mai multă convingere pentru a demonstra că piaţa unică aduce progrese pe plan social şi poate fi în avantajul consumatorilor, al lucrătorilor şi al întreprinderilor mici.

În aprilie 2011, Comisia a adoptat „Actul privind piaţa unică” - un set de 12 măsuri menite să stimuleze creşterea economică şi să consolideze încrederea în piaţa unică. Apoi, în octombrie 2012, a propus un al doilea set de măsuri (Actul privind piaţa unică II), cu scopul de a dezvolta şi mai mult piaţa unică şi de a-i exploata potenţialul neutilizat, pentru a da un nou impuls economiei europene.

Actul privind piaţa unică II (October 2012)

Documente generale

Actul privind piaţa unică I (aprilie 2011)

Rezultatele dezbaterii publice (11.2010 - 02.2011)

  • Document de lucru al Comisiei - Sinteza răspunsurilor primite în cadrul consultării publicePDFen
  • Rezultatele consultării publiceen
  • Evenimente

Text din octombrie 2010

Documente generale