Navigációs útvonal

Egységes piaci intézkedéscsomag

Európának tennie kell azért, hogy elősegítse lakosaink jólétét és a munkahelyteremtést. Most, a pénzügyi válság után különösen fontos, hogy az EU gyorsan cselekedjen. Az Európai Bizottság ezért intézkedéscsomagot fogadott el, hogy fellendítse az európai gazdaságot és a munkahelyteremtést. Ez az úgynevezett egységes piaci intézkedéscsomag.

Az egységes piac 1992 óta rengeteg hasznot hozott, és számtalan új lehetőséget teremtett. Az áruk, a szolgáltatások, a tőke és az emberek szabad mozgása azonban nem mindig zavartalan. Egyes ágazatokban nincs ténylegesen integrált európai piac. A jogszabályi háttér néhol hiányos. Adminisztratív akadályok és végrehajtási hiányosságok miatt az egységes piacban rejlő lehetőségek egy része kihasználatlan marad.

Az egységes piacba vetett bizalmat szintén erősíteni kell, hogy a gazdasági növekedés lendületet kapjon. Európának erőteljesebben és meggyőzőbben kell fellépnie, hogy megmutassa, az egységes piac a társadalom fejlődését szolgálja, és előnyös lehet a fogyasztók, a dolgozók és a kisvállalkozások számára.

A Bizottság által 2011 áprilisában előterjesztett egységes piaci intézkedéscsomag tizenkét kulcsintézkedést tartalmazott, melyek a növekedés serkentését és a bizalom megerősítését célozták. 2012 októberében a Bizottság II. egységes piaci intézkedéscsomag néven újabb intézkedéseket javasolt abból a célból, hogy folytatódjon az egységes piac kiépítése, és ki lehessen aknázni a jelenleg kihasználatlan lehetőségeket a növekedés fellendítésére.

Egységes piaci intézkedéscsomag I (2011 m. balandžio mėn.)

A nyilvános vita eredményei (11.2010 - 02.2011)

2010. októberében közzétett szöveg

Dokumentumok