Halászat

Tengeri sügérek

Tengeri sügérek

Tengeri sügérek

A partok közelében és a mikroorganizmusokban gazdag folyótorkolatokban élő állatként a tengeri sügér régóta a hagyományos akvakultúra tárgya. A halakat engedték a lagúnákba, vagy a speciálisan kialakított medencékbe (gyakran a sólepárló medencékbe) beúszni, majd ezek kijáratát lezárták. Ez az alapelve az olasz vallikultúrának és a Dél-Spanyolországban alkalmazott esteros-oknak , amelyek még jelenleg is működnek. A foglyul ejtett tengeri sügérek ekkor természetes módon táplálkoztak a begyűjtésükig, amely azonban azzal a hátránnyal járt, hogy falánkságuk gyakran tönkretette a lagúnák ökoszisztémáját. Bizonyos helyeken a helyi halászok által kifogott fiatal egyedekkel népesítették be ezeket a medencéket. Az 1960-as években azonban a fiatal egyedek megritkulása, valamint a lazac akvakultúrás tenyésztésének észak-európai fejlődése arra ind

Tengeri sügérek © ScandFish
Latin elnevezés: Dicentrarchus labrax
Termelés (EU-27) – 57 893 t (2007.); a világtermelés 92 %-a.
Érték (EU-27) – 304 millió euró (2007.).
Főbb termelő országok az EU-ban – Görögország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország.
Főbb termelő országok a világon – Görögország, Törökország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Horvátország.
Tájékoztató kiadvány

Szaporodás

A tengeri sügér szaporodását teljes mértékben keltető-telepeken tartják ellenőrzés alatt, a tenyészetekben kiválasztott tenyészhalak segítségével.

A tengeri sügér szaporodási ciklusának meghosszabbítása érdekében a fotomanipuláció technikáját alkalmazzák, amely abból áll, hogy a faj szezonális szexuális viselkedését gerjesztik a mesterséges „napsütés” hosszának befolyásolásával. A hím által megtermékenyített ikrákat az ívómedence felületéről begyűjtik, majd a keltető medencékbe helyezik, ahol 48 óra múlva kikelnek. A lárvákat ekkor ivadékmedencékbe helyezik.

Halivadék-telepítés

A tengeri sügér ivadékainak intenzív tenyésztés céljára történő telepítése bonyolult folyamatot követ, amely az 1960-as és 1970-es évek során hosszú tudományos kutatási programok tárgyát képezte.

E folyamat kidolgozása tette lehetővé a tengeri sügér (valamint a durbincsok) földközi-tengeri akvakultúrás tenyésztésének megindítását az 1980-as években. A keltetés során aprólékos technikai szempontokat kell figyelembe venni, és magasan képzett személyzet szükséges: ügyelni kell, hogy jó feltételek álljanak rendelkezésre a lárvák növekedéséhez, biztosítani kell a visszaforgatásos rendszer optimális működését, elő kell állítani a táplálékot, stb. Mindez a tenyésztési folyamat ezen első szakaszának specializálódásához vezetett. Bár vannak példák a vertikális integrációra is, az európai keltető-telepek általában függetlenek, és ők értékesítik az ivadékokat a hizlaló telepeknek. Az ivadék-telepítés általában három szakaszban történik:

A lárvakultúra – A lárva a kikelést követő 6 nap múlva veszti el szikhólyagját. Ekkor nagyon speciális táplálékot kap, amely először algákból és kerekesférgekből (mikroszkopikus állati plankton), majd amikor mérete megengedi, sóférgekből (kisméretű rákféle, amely a lagúnákban, delta- és tölcsértorkolatokban él) áll. Ezt az élő táplálékot mindig a keltető-telepen állítják elő.

Az elválasztás – 40–50 nap után a lárvát elválasztási egységbe helyezik át, ahol fokozatosan szoktatják fehérjében igen gazdag, főként halolaj és halliszt alapú táplálékhoz. A miniatűr granulátumokban adagolt táplálék nagyon közel áll ahhoz az élelemhez, amelyet a tengeri sügér tenyésztésének fennmaradó ideje során kapni fog. Ez a fehérjében dús étrend, valamint a víz minősége biztosítja a kulcsfontosságú első hónapokban a lárvák maximális növekedését és túlélését.

A fiatal egyedek nevelése – 3–4 héttel később, az ivadékokat a fiatal egyedek nevelésére szolgáló egységbe helyezik át. Itt granulátumokkal táplálják őket, hogy körülbelül két hónap múlva elérjék a 2–5 g tömeget, amely lehetővé teszi, hogy átkerüljenek a hizlaló telepre.

Hizlalás

A tenyésztő telepek egyik legnagyobb, újra és újra jelentkező befektetése a fiatal egyedek keltető-telepről történő beszerzése.

A hizlalás a parttól kis távolságra telepített úszó ketrecekben történik, legalábbis, ami az európai termelés nagy részét illeti (azaz a Földközi-tengeren és a Kanári-szigeteken). Léteznek olyan telepek is, amelyek a tengeri sügéreket szárazföldön található, általában visszaforgatásos rendszerrel táplált medencékben tenyésztik, ami lehetővé teszi a víz hőmérsékletének ellenőrzését és szabályozását, s a tengeri sügér északabbra fekvő földrajzi szélességeken történő tenyésztését. A tengeri sügéreket főképpen halolajból és hallisztből, de emellett növényi kivonatokból is álló granulátumokkal táplálják. Szabadon a tengeri sügér elérheti az 1 méteres hosszúságot és a 12 kg-os súlyt, a tenyésztett tengeri sügért azonban általában akkor gyűjtik be és vágják le, amikor súlya eléri a 300–500 g-ot, amely a víz hőmérsékletétől függően másfél-két évet vesz igénybe. A teljesség kedvéért meg kell említeni néhány félig intenzív, a hagyományos extenzív akvakultúrás gyakorlatból kifejlesztett tenyészet létezését is, amelyek keretében a lagúnákba és part menti halastavakba keltetett ivadékokat telepítenek, és ipari módon előállított táplálék-kiegészítővel hizlalnak.

Fogyasztás

Levágását követően a tenyésztett tengeri sügért általában frissen és tisztítva, elsősorban nagyáruházakban és éttermekben értékesítik.