Kalastus

Lohi

Lohi

Lohi

Lohenkasvatus alkoi 1800-luvulla, jolloin Yhdistyneessä kuningaskunnassa kehitettiin ensimmäiset haudontamenetelmät. Siihen aikaan poikasia tuotettiin istutettavaksi jokiin virkistyskalastusta varten. Norjan vuonoihin ilmestyivät 1960-luvulla ensimmäiset verkkoaltaat, joissa lohia alettiin kasvattaa täysikasvuisiksi meressä, ja ne olivat menestys. Vähitellen lohenkasvatus levisi Euroopasta kaikille pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon lauhoille merialueille hybridikannasta, joka saatiin risteyttämällä norjalaista kantaa eri paikallisiin kantoihin. Tuotannon nopea kasvu johti 1990-luvun lopulla markkinoiden kyllästymiseen. Kriisi aiheutti alalla merkittäviä rakennemuutoksia.

Lohi © ScandFish
Latinankielinen nimi: Salmo salar
Tuotanto (EU-27): 142 350 tonnia (2007); 10 prosenttia koko maailman tuotannosta.
Arvo (EU-27): 662 miljoonaa euroa (2007).
Suurimmat tuottajamaat EU:ssa: Yhdistynyt kuningaskunta ja Irlanti.
Suurimmat tuottajamaat koko maailmassa: Norja (736 168 tonnia vuonna 2007), Chile ja Kanada.
Tietosivu

Lisääntyminen

Lohi saadaan täysin lisääntymään laitosoloissa syntyneistä ja huolellisesti valikoiduista emokaloista. Mäti lypsetään kutuvalmiista naaraista ja hedelmöitetään koiraiden maidilla. Sen jälkeen se laitetaan haudontakaukaloon. Poikaset kuoriutuvat 4–6 viikon kuluttua hedelmöityksestä.

Alkukasvatus

Alkukasvatus tapahtuu kahdessa vaiheessa, jotka vastaavat lohen luontaista kehitystä makeassa vedessä.

Ensimmäisessä vaiheessa poikasia pidetään kasvatuskennoissa 4–6 viikon ajan, kunnes ne ovat käyttäneet loppuun ruskuaispussinsa ja muuttuneet yksikesäisiksi, jotka alkavat syödä itse. Seuraa toinen vaihe, jossa yksikesäiset siirretään vuodeksi tai kahdeksi makean veden altaaseen (verkkoaltaaseen järveen), kunnes ne saavat vaelluspoikasen biologiset ominaisuudet, joita ne tarvitsevat elääkseen merivedessä.

Lihotus

Vaelluspoikaset (smoltit) siirretään meressä kelluvaan häkkiin, jossa ne lihotetaan myyntikokoonsa (noin 2 kg).

Lihotus kestää kaksi vuotta. Poikasia ruokitaan kalajauhosta ja kalaöljystä (50 prosenttia) ja muista aineksista, kuten jauhoista ja kasviksista (viljat, pavut ja soija), valmistetulla rehulla, joka sisältää vitamiineja, kivennäissuoloja ja astaksantiinia, lohen terveydelle välttämätöntä luonnollista tai keinotekoista pigmenttiä, josta se saa punaisen ominaisvärinsä. Ravinnon koostumuksella ja ruokintavälillä, kasvattamon sijainnilla ja korjuu- ja teurastusmenetelmillä on ratkaiseva vaikutus lopputuotteen laatuun.

Kulutus

Useimmissa nykyaikaisissa kasvattamoissa lohta tuotetaan mätimunasta lähtien teurastukseen asti. Teurastetut kalat kuljetetaan jalostamoihin, joissa ne paloitellaan tuoreina tai savustetaan viipaleina myyntiin. Yhä suurempi osa tuotannosta jalostetaan pakasteiksi tai säilykkeiksi. Lohi on nykyisin satojen valintamyymälöissä myytävien tuotteiden olennainen ainesosa.