Halászat

INSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable Fish

Keresés
    Szabad szöveg alapján
Kapcsolódó anyagok
Hírek
The European Commission is looking for organisations to join the recently established structured dialogue group of experts on the European Structural and Investment Funds (ESIF). Among others areas, this is particularly relevant for the Common Fisheries Policy and the Integrated Maritime Policy, through the European Maritime and Fisheries Fund (EMFF).
New publication on-line.
Speech by Maria Damanaki, European Commissioner for Maritime Affairs and Fisheries at the “Re-energising the Oceans” conference, Brussels

Az ágazat szervezése

A halászati és akvakultúra-termékek piaca
A halászati és akvakultúra-ágazat termelői szervezetei

A termelői szervezetek – vagyis a halászattal vagy akvakultúrával foglalkozó termelők által létrehozott, hivatalosan elismert szervezetek – kulcsszerepet játszanak a közös halászati politika és a közös piacszervezés működésében, mivel:

  • a termelőket iránymutatással látják el azzal kapcsolatban, hogy miként tudnak meghonosítani fenntartható halászati és akvakultúra-eljárásokat,
  • segítik őket abban, hogy kínálatukat a piaci kereslethez igazíthassák, valamint
  • támogatják hozzáadottérték-teremtő tevékenységeiket.

A termelői szervezetekből álló társulások– amelyeket a nemzeti hatóságok ugyancsak elismerhetnek – kétféle feladatot látnak el: egyrészt maguk is termelői szervezetként tevékenykednek, másrészt pedig összehangolják tagszervezeteik működését.

A halászati ágazaton belül több különböző érdekcsoportot tömörítő szervezetek is tevékenykednek. Ezek az úgynevezett ágazatközi szervezetek lehetővé teszik, hogy a termeléssel, a feldolgozással és az értékesítéssel foglalkozó gazdasági szereplők közös intézkedéseket hozzanak az ágazat egésze érdekében.

A fentieken túlmenően több tagállamban működő termelői szervezetek, termelői szervezetekből álló társulások és ágazatközi szervezetek is alapíthatók azzal a céllal, hogy egyes fajokat összehangoltan termeljenek és értékesítsenek különböző uniós országokban.

Piaci eszközök

A közös piacszervezés elsősorban a fenntarthatóságra törekszik. Ezt szolgálják a termelési és értékesítési tervek. Ezek ugyanis a termelők tevékenységének közös irányítására szolgáló legfontosabb innovatív eszközök. A termelői szervezetek termelési és értékesítési terveket készítenek, melyekben felvázolják, milyen célzott intézkedésekkel kívánják törekvéseiket megvalósítani.

A tárolási mechanizmus a nemzeti piacokhoz igazodik. A mechanizmust egy árrendszer aktiválja, melyet a hatóságok a termelői szervezetekkel egyeztetve alakítanak ki. Tárolás után a termékek visszakerülnek az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek piacára.

Térkép: Termelői szervezetek (kattintson a térképre az Európai Tengeri Atlasz megnyitásához)

Producer organisations