Ribištvo

INSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable Fish

Iskanje
  Prosto besedilo
Povezane vsebine
Novice
The Commission delegated regulation on the implementation of the EU's international obligations under the International Convention for the Conservation of Atlantic Tunas and the Convention on Future Multilateral Cooperation in the Northwest Atlantic Fisheries came into effect on 24 January.
Sustainable fishing practices are a real challenge for the eighty or so fishing vessels in Belgium.

Trženje ribiških in akvakulturnih proizvodov

Trženje ribiških in akvakulturnih proizvodov © Lionel FlageulSkupni tržni standardi

Skupni tržni standardi določajo enotne lastnosti za nekatere ribiške proizvode na trgu EU, ne glede na njihov izvor. S tem omogočajo pregledno in nemoteno delovanje notranjega trga in oskrbo z visokokakovostnimi proizvodi.

Tržni standardi določajo svežost in velikost svežih proizvodov. Uporabljajo se v skladu z ukrepi za ohranjevanje vrst, zlasti glede najmanjše biološke velikosti. Standardi tudi določajo trgovske oznake in predstavitev konzerviranih sardel, palamida in tuna.

Informacije za potrošnike

Ribiški in akvakulturni proizvodi ter alge za prodajo končnemu uporabniku ali gostincem morajo biti opremljene z naslednjimi informacijami:

 • vrsta (domače in znanstveno ime)
 • ali gre za morske, sladkovodne ali gojene ribe
 • območje ulova oziroma gojenja:
  • morske ribe: podobmočje ali razdelek FAO (Severnovzhodni Atlantik, Sredozemlje in Črno morje) ali območje FAO (druge vode)
  • sladkovodne ribe: vodno območje v državi EU ali državi izvora zunaj EU
  • gojene ribe: EU ali država zunaj EU, kjer so bile nazadnje gojene
 • uporabljeno ribolovno orodje.

Skupna ureditev trga zajema tudi splošna pravila za označevanje prehranskih izdelkov za odmrznjene proizvode in najkrajši rok trajanja oziroma navedbo „uporabno do“.

Poleg obveznih informacij lahko proizvajalci zagotovijo neobvezne informacije o datumu ulova ali iztovora, okoljske podatke, podatke o načinu proizvodnje itd. Evropska komisija bo preverila izvedljivost uvedbe sistema znaka za okolje in minimalnih zahtev.

Tržne informacije

Da bi odpravila pomanjkljivo poznavanje ekonomije trga z ribami, je Komisija vzpostavila evropsko opazovalnico trgov za proizvode iz ribištva in akvakulture. Opazovalnica bo prispevala k preglednosti in učinkovitosti trga. Analizirala bo dogajanje na trgu EU ter dajala podporo podjetjem in snovalcem politike.

Na spletišču opazovalnice so podatki o obsegu in vrednosti proizvodov iz ribištva in akvakulture od prve prodaje do prodaje na drobno, vključno s podatki o uvozu in izvozu. Ti podatki so zbrani iz držav EU, Norveške in Islandije in iz institucij EU. Podatki se vsak dan posodabljajo.