Pescuit

INSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable Fish

Căutare
  După cuvântul sau expresia
Pe aceeași temă
Actualitate
Sustainable Fisheries Partnership Agreements (SFPAs) aim to create a partnership to promote sustainable fisheries, based on the best available scientific advice. Therefore, a Joint Scientific Committee (JSC) of highly qualified scientific experts needs to be established in each SFPA, assuring that management measures are based on the best scientific advice available.
The European Commission has today adopted a key investment package for the Latvian fisheries and aquaculture sector worth almost €184m, including €139m of EU investments.

Comercializarea produselor din pescuit și din acvacultură

Comercializarea produselor din pescuit și din acvacultură © Lionel FlageulStandarde comune de comercializare

Standardele comune de comercializare uniformizează caracteristicile anumitor produse din pescuit vândute în UE, indiferent de originea acestora. Ele au rolul de a asigura transparența unei piețe interne care funcționează fără probleme și oferă produse de înaltă calitate.

Standardele de comercializare definesc criteriile de prospețime și dimensiune pentru produsele proaspete. Acestea sunt aplicate în conformitate cu măsurile de conservare, în special cu dimensiunile biologice minime. Standardele prevăd, de asemenea, descrieri și prezentări comerciale ale conservelor de sardine, pălămidă și ton.

Informațiile pentru consumatori

Produsele din pescuit și din acvacultură, iarba de mare și algele vândute consumatorilor finali sau furnizorilor de servicii de catering trebuie însoțite de următoarele informații:

 • specia (denumirea comercială și denumirea științifică)
 • proveniența capturilor (mare, apă dulce sau crescătorie)
 • zona de captură sau de producție:
  • pentru peștele capturat în mare: subzona sau diviziunea FAO (Atlanticul de NE, Marea Mediterană și Marea Neagră) sau zona FAO (alte ape)
  • pentru peștele de apă dulce: întinderea de apă din statul membru al UE sau din țara terță de origine
  • pentru peștele de crescătorie: statul membru al UE sau țara terță în care a avut loc perioada finală de creștere.
 • uneltele de pescuit utilizate.

Organizarea comună a piețelor respectă, de asemenea, normele generale referitoare la etichetarea produselor decongelate și la data expirării (cunoscută sub denumirea de „termenul minim de valabilitate”).

În plus față de informațiile obligatorii, operatorii pot furniza informații opționale - data capturii sau a debarcării, aspecte de mediu, tehnici de producție etc. Comisia va analiza posibilitatea înființării unui sistem european de etichetare ecologică sau a stabilirii unor cerințe minime.

Cunoașterea pieței

Pentru a acoperi lacunele existente în materie de cunoaștere a pieței peștelui, Comisia a creat Observatorul pieței europene de produse din pescuit și acvacultură. Prin activitatea sa, Observatorul va contribui la transparența și eficiența acesteia, va analiza dinamica pieței UE și va oferi sprijin pentru deciziile politice și comerciale.

Pe site-ul Observatorului puteți citi date privind volumul și valoarea produselor din pește și de acvacultură, de la prima vânzare până în etapa comercializării cu amănuntul, inclusiv privind importurile și exporturile. Aceste date sunt colectate de la statele membre ale UE, Norvegia și Islanda și de la instituțiile UE. Ele sunt actualizate zilnic.