Halászat

INSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable Fish

Keresés
  Szabad szöveg alapján
Kapcsolódó anyagok
Hírek
Deadline for submission of proposals: 15/01/2015 – 17h00 Brussels' Time
The European Commission has today proposed fishing opportunities for 2015 for the Atlantic and the North Sea.
The European Commission will be unveiling sustainable seafood guides at Slow Food's Salone del Gusto – Terra Madre in Turin on 23rd October 2014, as part of "Inseparable", a European initiative to help consumers make sustainable seafood choices.

A halászati és akvakultúra-termékek értékesítése

Halászati és akvakultúra-termékek értékesítése © Lionel FlageulKözös forgalmazási előírások

A közös forgalmazási előírások értelmében egyes, az Európai Unióban értékesített halászati termékeknek – származási helytől függetlenül – meg kell felelniük bizonyos egységes jellemzőknek. Az előírások ezáltal elősegítik, hogy a belső piac átláthatóan és zökkenőmentesen működjön, és színvonalas termékeket kínáljon a fogyasztóknak.

A forgalmazási előírások frissességi és méretkategóriákba sorolják a friss termékeket. Ezeket az állományvédelmi intézkedésekkel – és különösen az egyes fajok legkisebb megengedett biológiai méretével – összhangban kell alkalmazni. Az előírások kiterjednek a konzerv szardínia, bonitó és tonhal kereskedelmi megnevezésére és kiszerelésére is.

A fogyasztók tájékoztatása

A végfogyasztóknak és a vendéglátó-ipari egységeknek értékesített halászati és akvakultúra-termékek, tengeri moszatok és algák csomagolásán fel kell tüntetni a következőket:

 • a faj kereskedelmi és tudományos megnevezése,
 • a termék eredete: tengeri vagy édesvízi fogás, illetve tenyészet,
 • a fogás vagy a termelés helyszíne:
  • tengerből kifogott hal: FAO-alterület vagy -körzet (az Atlanti-óceán északkeleti része, a Földközi-tenger és a Fekete-tenger), illetve FAO-terület (egyéb vizek),
  • édesvízi hal: azon – uniós vagy nem uniós országbeli – víztest megnevezése, ahol a halat kifogták,
  • tenyésztett hal: az utolsó tenyésztési időszak szerinti uniós vagy nem uniós ország megnevezése,
 • az alkalmazott halászeszköz.

A közös piacszervezés összhangban van a kiolvasztott élelmiszerekre és a szavatossági (minőségmegőrzési) időre vonatkozó általános címkézési szabályokkal is.

A piaci szereplők a kötelező információkon kívül tetszés szerint feltüntethetnek további – például a kifogás vagy a kirakodás idejére, a környezetvédelmi szempontokra, a termelési eljárásokra stb. vonatkozó – információkat is a termékeken. A Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy van-e mód uniós szintű ökocímke-rendszer létrehozására, illetve minimumkövetelmények életbe léptetésére.

A piacra vonatkozó ismeretek gyűjtése

A halászati piacokkal kapcsolatos gazdasági ismeretek szűkösségére való tekintettel a Bizottság létrehozta a Halászati és Akvakultúra-termékek Piacának Európai Megfigyelőközpontját. A megfigyelőközpont munkája hozzá fog járulni ahhoz, hogy a piac átláthatóbbá és hatékonyabbá váljon. E munkának része lesz a piaci folyamatok elemzése, valamint az üzleti és politikai döntéshozatal támogatása.

A megfigyelőközpont az erre a célra fenntartott honlapon adatokat szolgáltat a halászati és akvakultúra-termékek mennyiségéről és értékéről az első értékesítéstől a viszonteladásig, az importált és exportált árukra kiterjedően is. Az adatok az Európai Unió országaitól, Norvégiától és Izlandtól, továbbá az uniós intézményektől származnak, és minden nap frissülnek.