Halászat

INSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable Fish

Keresés
    Szabad szöveg alapján
Kapcsolódó anyagok
Hírek
The 21st Session of the Fishery Committee for the Central Eastern Atlantic (CECAF) was held in Dakar, Senegal from 20 to 22 April 2016 with the participation of 23 Member countries, including the European Union, as well as observers from different regional and sub-regional fisheries organisations, cooperation agencies and NGOs. The Committee had last met in March 2012.

Többoldalú megállapodások

A tengerjog és a nemzetközi halászati jog

A nyílt tengerekre vonatkozó jog alapját az Egyesült Nemzetek Tengerjogi Egyezménye képezi, amely 1994-ben lépett hatályba. A Tengerjogi Egyezmény fontos eleme, hogy az aláíró országok mindegyike elkötelezte magát a fenntartható halászat előmozdítása mellett.

Az egyezmény elfogadása óta számos megállapodás jött létre arról, miképpen lehet a gyakorlatban megvalósítani a fenntartható halászatot a nyílt tengereken. Az egyik ezek közül a kizárólagos gazdasági övezeteken túlnyúló halállományokra és a hosszú távon vándorló halállományokra vonatkozó megállapodás (1995).

Az ENSZ-megállapodások emellett főszerepet játszanak a pusztító hatású halászati módszerek elleni küzdelemben is. Ezek a módszerek károsítják a sérülékeny élőhelyeket, legfőképpen a fenékhegyeket és a hidegvízi korallzátonyokat.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet keretében az alábbi megállapodások elfogadására került sor:

Az ENSZ Közgyűlése 2007-ben elfogadta a fenntartható halászatról szóló 61/105. sz. határozatot.

Az EU egyéb halászati vonatkozású nemzetközi megállapodásokat és egyezményeket is aláírt. A fenntartható fejlődéssel foglalkozó 2002-es világszintű csúcstalálkozón az EU többek között elkötelezte magát amellett, hogy az uniós halászatot 2015-re olyan mértékűre korlátozza, amely hosszú távon a legnagyobb hozamot biztosítja (ez az ún. maximális fenntartható hozam), illetve hogy a halászati gazdálkodás során szem előtt tartja az ökoszisztémák sajátosságait. Az EU csatlakozott a Biológiai Sokféleség Egyezményhez, valamint a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményhez (CITES) is.

További információk: