Halászat

INSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable Fish

Keresés
    Szabad szöveg alapján
Kapcsolódó anyagok
Hírek
The European Commission has welcomed the great strides made by Latvia in addressing the shortcomings of its national fisheries control system.
The European Fisheries Control Agency (EFCA) has adopted its Multiannual Work Programme for 2015-2019 and the Annual Work Programme at the meeting of the Administrative Board held on 17 of October 2014.
The European Commission welcomes the broad support the “Omnibus regulation” received today in Council.

Az ellenőrző rendszer hatálya

Az EU halászati ellenőrző rendszere
A halászati tevékenységekről készített nyilvántartások átvizsgálása a halászati ellenőrzés fontos részét képezi. © Lionel Flageul

A halászati ellenőrzés nem merül ki a halászok tevékenységének tengeren történő vizsgálatában, mivel a tengeri vizsgálatok jelentős költségekkel járnak, és önmagukban nem elegendőek a szabályok érvényre juttatásához. Az ellenőrzések végigkísérik a kifogott halak útját egészen a kereskedőig.
A halászhajók el sem hagyhatják a kikötőt érvényes halászati jogosítvány nélkül.
A tengeri vizsgálatok nem szűntek meg, ám az ellenőrzés központjában immár az alábbi helyszínek állnak:

  • a kikötők, ahol a kifogott halak kirakodása vagy átrakása történik;
  • a szállítóeszközök;
  • a halfeldolgozó üzemek;
  • a piacok, ahol a halakat árusítják.

A termelési lánc minden szakaszában, minden szállítmány esetében adatokkal kell tudni igazolni, hogy a hal legális halászati tevékenységből származik.
A fent említett különböző vizsgálatokra uniós szinten megállapított előírások szerint kerül sor.
Az ellenőrző rendszer hatálya az EU felségvizein minden halászati tevékenységre kiterjed, de minden olyan halászati tevékenységet is magában foglal, amelyet uniós halászhajók, illetve európai uniós polgárok folytatnak bárhol a világon. Az ellenőrző rendszer hatálya kiterjed az akvakultúrára, valamint a veszélyeztett halállományokra irányuló szabadidős horgászatra is (például az angolna horgászatára, vagy a kékúszójú tonhal sporthorgászatára), amennyiben azok európai uniós szintű szabályozás alá esnek.