Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Koulut ja opiskelu
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

EU:n ohjelmat nuorille ja kouluille

Onko koulusi kiinnostunut yhteistyöstä toisen eurooppalaisen koulun kanssa? Haluaisitko opiskella lukukauden jossakin muussa EU-maassa? EU tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä toisten eurooppalaisten koulujen kanssa. Sen ohjelmien kautta voi myös lähteä esimerkiksi opiskelijavaihtoihin tai opettajaharjoitteluihin toisiin EU-maihin.

Elinikäisen oppimisen ohjelma

EU:n koulutusohjelmat ovat tulleet jo monelle tutuksi. Aiemmat koulutusohjelmat on koottu yhteen uudessa elinikäisen oppimisen ohjelmassa, johon kuuluu neljä alaohjelmaa:

  • Comenius-ohjelmasta voi saada tukea koulujen välisiin yhteistyöhankkeisiin, opettajien täydennyskoulutuskursseihin, koulujen alueelliseen yhteistyöhön ja oppilasvaihtoihin.
  • Erasmus-ohjelma on tarkoitettu korkeakouluopiskelijoille ja korkea-asteen ammatillisessa koulutuksessa oleville nuorille. Tästä ohjelmasta voi saada tukea muun muassa opiskelija- ja opettajavaihtoihin. Uutta ohjelmassa on se, että Erasmuksen kautta voi lähteä ulkomaille suorittamaan pelkkää opintoihin liittyvää työharjoittelua. Ohjelman puitteissa voi nykyisin kehittää myös esimerkiksi korkeakoulujen virtuaalikampuksia.
  • Leonardo da Vinci -ohjelma kohdistuu ammatillisessa perus- tai täydennyskoulutuksessa oleviin. Tukea voi saada erilaisiin liikkumis- ja kehittämishankkeisiin.
  • Grundtvig-ohjelma on tarkoitettu aikuisopiskelijoille ja -opettajille. Ohjelmasta tuetaan mm. aikuisopiskelijoiden liikkuvuutta, opettajien täydennyskoulutusta, monenvälisiä yhteistyöhankkeita ja oppimiskumppanuuksia.

Youth in Action

Uusi Youth in Action -nuorisotoimintaohjelma käynnistyi vuoden 2007 alussa. Ohjelma on suunnattu pääasiassa 15–28-vuotiaille nuorille, mutta 13–30-vuotiaat voivat osallistua joihinkin alaohjelmiin. Ajankohtaista tietoa löytyy ohjelmaa esitteleviltä komission ja CIMOn nettisivuilta.

Suomessa kaikkien näiden ohjelmien hallinnoinnista huolehtii Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO.

 

Kielitaito avaa ovia!

Euroopassa puhutaan monia eri kieliä ja Eurooppa säilyy tulevaisuudessakin monikielisenä. Vieraiden kielten taidolla on suuri merkitys monikielisessä ympäristössä. Kielitaito todellakin avaa ovia. Kun osaat vieraita kieliä, sinun on helpompi asua, opiskella tai työskennellä ulkomailla, sinulle avautuu uusia uramahdollisuuksia ja saat paljon enemmän irti lomailusta ulkomailla. Mutta kielitaidolla on laajempaakin merkitystä. Kieli on osa ihmisen identiteettiä ja kulttuuria. Sen vuoksi muiden kielten oppiminen auttaa myös ymmärtämään muita ihmisiä ja heidän kulttuuriaan ja ajattelutapaansa. Se lisää suvaitsevuutta ja vähentää rasismia. Komission tavoitteena onkin, että kaikki pystyisivät kommunikoimaan oman äidinkielensä lisäksi vähintään kahdella EU-kielellä. Lisätietoa: koulutuksen ja kulttuurin pääosasto

 

Hauskoja ja hyödyllisiä internetsivustoja

Linkkilistalla on muun muassa sivustoja, joilla voi etsiä ystävyyskouluja, pelata kieliaiheisia pelejä, testata tietojaan Euroopan maantiedosta ja oppia lisää maataloudesta tai kehitysyhteistyöstä.

Ilmoitustaulu


Oikotie

Euroopan komissio
Komissaarit
Sinun oikeutesi, sinun tulevaisuutesi
Euroopan kansalaisten teemavuosi
Italian EU-puheenjohtajuus
Resurssitehokkuus
Rahoitus- ja talouskriisi
Europe Direct
Sinun Eurooppasi -neuvonta
Climate Action
EU Bookshop
Euroopan parlamentti Suomen tiedotustoimisto
Moninaisuuden puolesta, syrjintää vastaan
Viimeisin päivitys: 21/10/2011  |Sivun alkuun