Keitä olemme
Edustuston esittely

Blue Book -harjoittelijana Euroopan komission Suomen-edustustossa 2010
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

18/06/2010 00:00:00

Nyt kun viimeinen kuukausi viiden kuukauden harjoittelustani on pian alkamassa, on hyvä katsoa hieman taaksepäin ja pohtia, mitä kaikkea kokemus on tuonut tullessaan. Haku Euroopan komission harjoitteluun on kaksi kertaa vuodessa ja itse hakuprosessi alkaa jo yli puoli vuotta aiemmin, joten suunnitelmallisuudesta oli hakuun valmistautuessa hyötyä. Kolmivaiheisen hakuprosessin jälkeen sain tammikuussa 2010 tietää, että minä ja 600 muuta nuorta olemme läpäisseet karsinnat ja tulleet valituiksi.

  Aloitin harjoitteluni maaliskuussa 2010 Euroopan komission Suomen-edustustossa, josta oli tiedusteltu kiinnostustani. Koin, että tällaisesta tarjouksesta ei voi kieltäytyä ja otin paikan innostuneena vastaan. Harjoittelun ajankohta sopi minulle täydellisesti, koska olin vain kuukautta aiemmin valmistunut Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi. Harjoittelun kautta halusin konkreettisesti nähdä, millaista olisi työskennellä Euroopan komissiossa ja olla osana eurooppalaisen projektin rakennusta. Aiemmat opintoni kansainvälisissä suhteissa ja Eurooppa tutkimuksessa, kieliopintoni ja aiempi korkeakouluharjoitteluni olivat toki kaikki vahvasti vaikuttamassa valintoihini ja kartuttaneet pohjatietoani, josta uskoin olevan hyötyä harjoittelussa. Harjoitteluun hakiessa olikin tärkeää miettiä tarkkaan, mistä erityisesti on kiinnostunut ja millä osastolla harjoittelu sopisi parhaiten omaan taustaan, jotta osaa perustella "miksi juuri minut tulisi valita".  

  Harjoittelun kohokohtia on ollut monia. Ensimmäisenä kuitenkin mainittakoon heti harjoittelun alussa kaikille Blue Book –harjoittelijoille järjestetty perehdytys- ja tutustumisviikko Brysselissä. Maaliskuun ensimmäisellä viikolla noin 600 innokasta nuorta eri puolilta Eurooppaa ja niinkin kaukaa kuin USA:sta, Kiinasta ja Keniasta, kokoontuivat Brysseliin. Viikon aikana oli tarkoitus tutustua kollega-harjoittelijoihin ja saada lisätietoa EU:n instituutioiden toiminnasta ja erityisesti siitä, millaista panosta meiltä harjoittelijoilta odotetaan. Meidät otettiin vastaan lämpimästi korostaen, että nuorissa on EU:n tulevaisuus. Olimme aitiopaikalla keräämässä EU -asiantuntemusta ja meidän tehtävämme oli viedä EU-tietoutta mukanamme eteenpäin. Viikon aikana kuulimme eri instituutioiden edustajia ja osallistuimme harjoitteluosastojemme henkilöstökokoukseen. Minäkin tapasin näin yksikkömme päällikön komission viestintäpääosastolla eli DG COMM:issa ja sain perehdytyksen sen eri alaosastojen toimintaan.

  Myöhemmin meille edustustoharjoittelijoille, jotka emme suorita harjoittelua Brysselissä, järjestettiin vielä toinen tutustumismatka Brysseliin. Tämä oli opintomatka, jossa saimme tilaisuuden vierailla Euroopan parlamentin tiloissa, Alueiden komiteassa ja Talous- ja sosiaalikomiteassa. Nämä molemmat matkat olivat unohtumattomia kokemuksia ja auttoivat konkreettisesti näkemään, millainen institutionaalinen kokonaisuus EU oikein on.

  Kaiken kaikkiaan työ Suomen-edustustossa on ollut monipuolista ja olen ilokseni päässyt seuraamaan edustuston työskentelyä monilta eri laidoilta. Olen osallistunut mediaraportointiin ja moniin huipputason seminaareihin, joista olen kerännyt paljon uutta tietoa, sekä päässyt avustamaan erilaisissa haastavissa poliittisissa raportointitehtävissä. Harjoitteluajanjakso on kaiken kaikkiaan antanut minulle hyvin kattavan kuvan siitä, millaisista instituutioista EU rakentuu, mikä on komission rooli ja kuinka sen eri osastoilla on oma selkeä, mutta toisiinsa linkittynyt tehtävänsä. Edustustojen merkitys on komission työssä hyvin merkittävä, sillä juuri näinä aikoina EU panostaa sekä olemaan lähempänä kansalaisia jäsenmaissa, että edustautumaan tehokkaammin ulkosuhdehallintoaan kehittämällä ulkomailla ja erilaisissa kansainvälisissä organisaatioissa. Koen aidosti, että tästä minun on hyvä jatkaa.

  Marjo Joensuu

  Ilmoitustaulu


  Oikotie

  Euroopan komissio
  Komissaarit
  Kehitysyhteistyön teemavuosi
  Luxemburg
  Resurssitehokkuus
  Europe Direct
  Sinun Eurooppasi -neuvonta
  EU Bookshop
  Euroopan parlamentti Suomen-tiedotustoimisto
  Viimeisin päivitys: 30/10/2010  |Sivun alkuun